Pisica persană, un animal greu de întreținut

În primul rând hai să vorbim despre importanța de a avea un animal de companie. Ne îndreptăm către achiziționarea unui animal de companie pentru a ne alunga singurătatea. Mulți o facem și pentru a putea socializa cu cineva, alții în schimb primesc un animal de companie pentru a putea fi mai responsabili și pentru a avea o dezvoltare psihică mult mai bună. Printre cele mai întâlnite animale de companie din România, alături de câini se numără pisicile. Deși câinii se află pe primul loc ca animale de companie, pisicile îi urmează îndeaproape. Spre deosebire de un cățel, pisica nu oferă șansa stăpânului de a alerga prin parc împreună și nu îi aduce mingea când o aruncă, dar oferă alte satisfacții: se cuibărește aproape de capul stăpânului seară de seară, toarce lângă ureche până îl trezește și se alintă ca nimeni alta.

Când vorbim despre rasele de pisici, acestea se găsesc într-un număr mai mic decât în cazul câinilor, și asta pentru că spre deosebire de aceștia, pisicile nu pot fi dresate și folosite apoi în viața de zi cu zi. Pe lângă pisica europeană, pisica siameza sau cea birmaneză, pisica persană se numără printre cele mai întâlnite rase de pisici. Principalele caracteristici ale pisicii persane sunt: capul mare și rotund, cu nasul turtit și blana lunga, care în zona cozii poate să ajungă la peste 20 de cm, chiar 25 cm în alte cazuri.

Însa, tocmai datorită principalelor sale caracteristici, o pisică persană necesită o atenție deosebită, atât a blănii cât și a sănătății în general. Dacă aveți sau vă doriți o pisică persană, țineți cont că acesteia îi cade des părul si necesită o îngrijire specială: pieptănată zi de zi. În caz contrar, există riscul ca pisica să facă noduri de păr care vor fi îndepărtate prin tundere. Ochii necesită și ei o atenție deosebită: curățarea cu apă fiartă la temperatura camerei sau soluție salină este indicată de cel putin 2-3 ori pe săptămână. Mare grijă la secrețiile ochișorilor; dacă observați că își schimbă culoarea de la o curățare la alta consultați rapid un medic veterinar. Gheruțele trebuie să fie bine tăiate la interval de 4-6 săptămâni pentru a nu lăsa pisica să strice mobila din nevoia ei de a și le ascuți. Urechile sunt un alt punct care necesită atenție: trebuie să fie mereu calde și curate. Puteți să le curățați cu bețișoare însă mare atenție să nu le răniți; daca în acest timp pisica este deranjată sau are secreții și mizerie în urechi este cazul să mergeți la medic pentru că poate prezenta infecții. Din punct de vedere medical, PKD-ul (rinichiul polichistic) este principala afecțiune a pisicilor persane și afectează în jur de 40%-42% dintre pisicile persane; un set de analize este mai mult decât recomandat din cand în cand pentru a depista la timp orice afecțiune. Persana, mai mult decât oricare altă rasă este foarte posesivă și geloasă. Stăpânul ei e doar al ei și nici prin gând să nu vă treacă să luați în brațe altă pisică atunci când ea este prezentă.

Persana, cu șarmul și frumusețea ei de neîntrecut, este considerată “aristocrata” pisicilor. Calmă și calculată, ea este perfect satisfacută de viața de apartament. Sociabilă, pașnică, niciodată agresivă, dulce și afectuoasă, ea manifestă un atașament deosebit față de stăpân. Se înțelege perfect cu copiii și cu câinii. Față de străini se arată distantă. Miauna discret și destul de rar. Atinge maturitatea în jurul vârstei de 16 – 18 luni, iar perioada de pubertate durează 4 – 6 luni. Nu este sufocantă, ci mai degrabă precaută în relațiile cu oamenii. Pentru creșterea ei este nevoie de timp, de răbdare și de capacitatea de păstrare a calmului. Animalul bine educat, în special motanul, este fermecător și devine o companie plăcută. Nu este frământat de curiozitatea caracteristică altor rase, nu dorește să destrame și nici să cerceteze totul.

În final, dacă alegeți o pisică drept animal de companie, cu siguranță prima preocupare va fi aceea de a o numi. Unii oameni aleg nume de pisici care le caracterizează pe acestea: Roșcoveață, Năsuc sau nume inspirate din desene animate. Indiferent de numele sau rasa piscii, nu uitați că ea este un animal care are nevoie de atenție sporită și îngrijire adecvată.

Sursa: http://www.zooland.ro/Persana-4298.html

Scris de Andreea Mădălina BIGHIU

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a comment