Cronică de film – Oblivion (2013)

Image

Ne aflăm în anul 2077, pe planeta Pământ, aproape distrusă după un război nuclear cu o rasă extraterestră, în urmă cu şaizeci de ani. Tech 49 Jack Harper (Tom Cruise) este ultimul tehnician de drone rămas pe Terra pentru a asigura buna funcţionare a acestora. Dronele protejează hidrocentralele, aflate în largul oceanelor, care generează o sursă de energie prin fuziune pentru coloniile umane rămase ce au migrat spre Titan. Jack se află aici cu supraveghetoarea sa, Victoria (Andrea Riseborough), de care este îndrăgostit, pentru a veghea asupra unicei surse de energii pentru colonii de extratereştrii (Scavengers – Scavs) rămaşi după război. Cei doi primesc zilnic ordine de la coordonatorul lor, Sally, aflată pe o staţie tetraedică (Tet) ce orbitează în jurul Terrei. Deşi memoriile celor doi parteneri au fost şterse ca măsuri de siguranţă, Jack îşi aduce aminte fragmentat despre o întâlnire cu o femeie la Empire State Building, într-o perioadă de timp care precede războiul. De asemeni tehnicianul se retrage uneori într-un mic paradis natural, neatins de război, când patrularea îi permite. Perimetrul asigurat de Jack nu putea fi depăşit datorită radiaţiilor de după invazie.

Într-una din patrulările de rutină, un semnal radio provoacă aterizarea de pe orbită a unei ambarcaţiuni misterioase, cu tot cu echipajul criogenat, printre care se afla femeia din visele lui Jack, Julia (Olga Kurylenko). Tehnicianul reuşeşte să salveze doar cabina femeii şi cutia neagră a ambarcaţiunii, după ce o dronă a început să atace supravieţuitorii. Cei doi sunt apoi capturaţi de Scavengers, care se dovedesc a fi de fapt oameni ca şi ei, şi duşi în faţa liderului Rezistenţei, Malcom Beech (Morgan Freeman). Acesta îi impune lui Jack să activeze o dronă pentru a o trimite cu o încărcătură nucleară la Tet. După refuzul lui Jack, el şi cu Julia sunt lăsaţi liberi să se întoarcă cu condiţia să caute adevărul în zona radiaţiei.

Pe drum Julia îşi dezvăluie identitatea sa, fiind soţia lui Jack, fapt ce a deranjat-o pe Victoria, provocând-o să-i rapoteze lui Sally că nu mai formează o echipă eficientă. Astfel dronele îi urmăresc pe cei doi, Jack şi Julia, în zona de radiaţii, unde Jack descoperă că acolo se află o clonă de a sa, Tech 52. Înainte de a-şi lăsa clona inconştientă, fragmente de amintiri revin în mintea lui Jack. După aceasta Jack şi Julia se întorc la Beech, de unde află că nu există nici-o colonie pe Titan şi că de fapt Jack şi Victoria sunt clonele astronauţilor ce au interceptat staţia tetraedrică – nava extraterestră.

În continuare Jack şi Beech plănuiesc să se ducă la Tet ca şi când Beech ar fi fost o captură, şi reuşesc să ajungă în centrul staţiei tetraedrice unde activează un generator nuclear luat de la o dronă. Trei ani mai târziu, Julia şi fiica sa se află în micul paradis natural neatins de război, unde câţivasupravieţuitori şi o clonă a lui Jack Harper îşi fac apariţia, după ce clonei i-au revenit memoriile originalului Jack.

Imdb:

http://www.imdb.com/title/tt1483013/?ref_=sr_1

Trailer:

Mujdei Stefan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s