“To Rome with Love” (2012) – Despre cum să iubești orașul etern

to-rome-with-love-851499l

To Rome with Love (2012)

Poveștile țesute de Woody Allen în filmul „To Rome with love” au singur numitor comun: Italia, mai exact „orașul etern”, Roma.  Patru fire sînt descusute, individual, personajele lor înfățișîndu-se ca și cum ar nara capitole scrise din penițe diferite. 

Filmul surprinde viețile protagoniștilor, fie că sînt turiști, fie că sînt locuitori ai orașului, pe străzile pietruite, în cafenele sau în casele italienești în care, la micul dejun se mănîncă marmeladă, la o masă rotundă la care iau parte toți membrii familiei.

Hayley și Michelangelo, Milly și Antonio sau Sally și Jack (Jesse Eisenberg) își transpun poveștile de iubire. Dacă primii trebuie să treacă testul părinților respectiv al mătușilor și unchilor, cei doi din urmă primesc sfaturile lui John (Alec Baldwin) referitoare la sosirea prietenei lui Sally, interpretată de Ellen Page, despre care se spune că este fermecătoare.

Jerry (Woody Allen), tatăl lui Hayley, un fost director de Operă, recunoaște în viitorul său socru un tenor talentat și încearcă să îl convingă pe acesta să participe la un spectacol realizat în manieră avangardistă. Ideea neobișnuită a lui Jerry este de a-i aduce lui Giancarlo o cabină de duș în care să cînte ca și cum ar fi în propria locuință, acesta neavînd, pînă în acel moment, ocazia să interpeteze în fața unui public. Dacă talentul tenorului a fost apreciat, criticile negative s-au îndreptat către regizor care, neînțelegînd limba italiană, s-a mulțumit cu atenția revărsată asupra spectacolului.

Cu Leopoldo este o altă poveste. El este întruchiparea italianului care își bea cafeaua la masă cu familia sa, avînd un program prestabilit care include drumul de acasă spre serviciu. Pe neașteptate, devine o vedetă locală fără a face nimic pentru a ieși în evidență. Obișnuindu-se cu faima pe care a dobîndit-o gratuit, în ziua în care presa își îndreaptă atenția spre un simplu trecător, regretă momentele în care era invitat la emisiuni pentru a vorbi despre ce mănîncă la micul-dejun. Marmeladă și două felii de pîine prăjită.

Cele patru categorii de personaje nu au nimic în comun, poate din acest motiv se simte nevoia unei reuniuni în care poveștile lor să se împletească într-un singur șir. Prezentate astfel, sînt asemenea unor fire paralele care se desfășoară independent unele de celelalte. Ca niște coline care se întind în direcții diferite.

Cătălina DOBROVICEANU

 

Regia: Woody Allen

Anul apariției: 2012

Gen: comedie romantică

 

Sursă foto: http://static.cinemagia.ro/img/db/movie/56/96/62/to-rome-with-love-851499l.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s