Tonetele din Iaşi

Tonetele din Iaşi
 Image
              Toneta nu este doar un mic magazin,ea este stilul de viaţă a câtorva sute de comercianţi ce se găsesc în fiecare cartier al Iaşului.  În prezent pe  teritoriul oraşului sunt peste 800 de astfel de minimagazine,fie ele pentru comerţul de produse alimentare,nealimentare sau de presă. Totuşi,în anul 2008,statisticile primăriei arătau un număr de tonete cu aproximativ  15% mai mare. Până în 2010 numărul lor a scăzut cu peste 250. Tot din situaţia întocmită de municipalitate rezultă că cele mai multe chioşcuri funcţionează pe raza zonelor Dacia,Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân , Păcurari , Cânta, Nicolina şi Podu Ros.

 

Părerea ieşenilor                                                                          
               Ca în orice afacere avantajele,dar şi dezavantajele fac parte din desfăşurarea lucrurilor. Pe de oparte există comoditatea cetăţenilor care sunt încântaţi de chioşcurile de la colţul blocului unde găsesc de la fructe şi legume,la haine şi încălţăminte. Horia,un tânăr student spune: “Îmi este mult mai la îndemâna să cobor şi să-mi cumpăr necesarul de alimente de la toneta din faţa blocului decât să merg până la supermarket unde preţurile sunt relativ asemănătoare,dar unde pierd mai mult timp rătăcindu-mă printre rafturi şi printre varietatea copleşitoare de produse.”

 

Deasemenea majoritatea produselor comerciate de proprietarii chioşcurilor îi bucură pe cei nevoiaşi datorită faptului că preţurile pleacă de la un nivel mai mic,dar şi pe bătrânii cărora le este dificil să se deplaseze pe distanţe mari.

 

          Pe de altă parte intervin persoanele care nu desmint faptul că tonetele sunt  de folos atunci când vrei să cumperi o pâine,un fruct proaspăt,însă preferă să meargă la cumpărături o dată pe săptămână într-un supermarket unde gama de produse este variată şi calitatea mai ridicată. “Şi eu cumpăr anumite consumabile de la toneta de lângă bloc,însă nu mi-am luat niciodată o haină de exemplu, pentru că în opinia mea calitatea nu este satisfăcătoare. Recunosc că prefer supermarketul atunci când am de făcut  mai multe cumpărături”,ne-a mărturisit doamna Elena.

 

Începuturile unei astfel de afacere

 

           Doamna Anica Velescu,o ieşeancă în vârstă de 50 de ani şi-a propus în urmă cu 15 de ani să-şi deschidă propria afacere comercială în urma experienţei deprinsă din meseria de vânzător într-o cofetărie. Toneta dumneaei a fost inaugurată în anul 1998  bazându-se pe comercializarea produselor alimentare şi nealimentare. În timp a renunţat să mai vândă perisabile datorită responsabilităţilor şi stricteţii mai ridicate. “Mi-era mai greu să mă aprovizionez cu alimente şi aveam foarte multe controale din partea autorităţilor. Trebuia să am mare grijă cu termenele de valabilitate şi din cauză că o parte din produse nu se cumpărau eram nevoită să le arunc,deci aveam de pierdut. De aceea am renunţat după o perioadă.”,relatează doamna Anica. Din păcate,în timp,comerţul a început să scadă vertiginos din cauza crizei financiare şi totodată şi numărul tonetelor s-a diminuat. Doamna Veleşcu îşi desfăşoară activitatea comercială în cartierul Canta şi a declarat că în urmă cu doi ani existau 12 tonete dintre care au mai supravieţuit doar 4.

 

          În prezent doamna Anica comercializează doar produse nealimentare,însă se destăinuie cu întristare că profitul este din ce în ce mai mic,iar taxele din ce în ce mai multe. “Plătesc taxă pe profit,chirie pentru spaţiul ocupat,impozit,autorizaţie de funcţionare,salubris şi altele. Din pensie plătesc peste 100 de lei pe lună pentru chirie. Mă gândesc serios să renunţ! Indiferent ce-aş aduce nu merge deloc…” Dumneaei îşi aminteşte cu nostalgie că în trecut avea profit şi de până la 2000 de lei pe lună în comparaţie cu cei 400-500 de lei pe care îi obţine acum.

 

          Lângă toneta doamnei Velescu  se afla prietena acestei,doamnă Beatrice Sufaru,care comercializează produse metalo-chimice. Şi dumneaei acuză aceleaşi probleme: “Criza ne afectează foarte mult vânzările…”

 

          Din opiniile proprietarilor de tonete şi din cauza problemelor actuale ale bugetului României  se pare că în câţiva ani trotuarele cartierelor vor fi pustii şi cu toţii vom uita de utilitatea micilor magazine unde găseai repede ce aveai nevoie.


Savin Dragos
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s