Minciuna – vacanţa adevărului

Image

              La prima vedere, răspunsul la întrebarea „de ce mint oamenii?” pare unul evident: adevărul este complicat, incomod şi necesită mult timp pentru a fi explicat. De aceea folosim „minciunile mici”, ca de exemplu atunci când răspundem „sunt pe drum”, deşi abia ne spălăm pe dinţi. Un prieten îţi spune că ţi-a trimis un cadou, dar de fapt nu ţi-a trimis nimic. O vecină se jură că îi place la nebunie gardul tău, când de fapt nu suportă să-l vadă. Un vânzător pretinde că la el în magazin se fac reduceri mari la toate produsele aflate în stoc, când, de fapt, doar câteva articole au etichetă de reducere. Unii oameni văd minciuna ca o parte componentă a vieţii de zi cu zi, în timp ce alţii văd minciuna ca pe un păcat. Indiferent care este punctul tău de vedere, minciuna este ceva ce aparent toată lumea o face din când în când. De ce mint oamenii?

               Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii spun minciuni? Nu ne referim la cele “mici”, pe care oricine de pe planetă le spune. Chiar nu există o definiţie clară minciunii. Există oameni care nu se pot abţine să mintă. Ei sunt cunoscuţi ca mincinoşi patologi. Oamenii aceştia dores ca minciunile lor să fie mai importante decât realitatea sau vor să impresioneze. Cu siguranţă cunosti o câteva personae de acest gen – ele pot fi hilare de vreme ce ştii adevărul despre ei.

Horoscop: minciuna specifică zodiei tale

BERBEC: Dornic să fie pus permanent într-o lumină plăcută, recurge la orice trucuri pentru a ieşi învingător dintr-o confruntare. Este generos şi ştie foarte bine cum trebuie să se comporte ca să impresioneze. Chiar dacă îşi calculează fiecare pas, poate fi imediat prins pe picior greşit. Nu de puţine ori se încurcă în minciuni pentru că este mereu pe fugă şi nu acordă atenţie detaliilor. Minciuna specifică: Poţi să te bazezi pe mine!

TAUR: Spune că n-are ţeluri foarte înalţe în viaţă, dar tânjeşte după un trai excelent. Ar fi perfect dacă ar putea să obţină tot ce îşi doreşte fără să se zbată prea tare. Arta conversaţiei nu este punctul lui forte, dar compensează prin teatralitate. Nativul zodiei Taur ştie cum să impresioneze şi nu ezită să pozeze în victimă când este tras la răspundere. Minciuna specificăNu am ştiut, nici n-am auzit!

GEMENI: Sunt la curent cu toate noutăţile şi ştiu cel mai bine cum să lase o impresie plăcută în urmă. Totuşi, graba şi superficialitatea îi trădează când se aşteaptă mai puţin. Stăpânesc perfect arta conversaţiei şi nu se pot abţine să nu adauge o invenţie când povestesc ceva. De asemenea, bârfa este a doua lor menire, dar nu ar recunoaşte niciodată că au vorbit pe cineva de rău. Minciuna specifică: Dar când am zis eu asta?

RAC: Este adeptul loialităţii care se amestecă rareori în situaţii incerte. Îi prieşte o atmosferă liniştită şi armonioasă, lipsită de conflicte şi confruntări. De aceea, Racul minte foarte rar şi atunci când o face, îşi găseşte un alibi excelent. Are o memorie foarte bună şi utilizează acest avantaj pentru a căpăta credibilitate. Minciuna specifică: N-am văzut nimic.

LEU: Îşi poartă cu demnitate statutul, aşadar Leul nu minte niciodată. Cel puţin, asta se citeşte în ochii lui imediat ce a fost tras la răspundere pentru vreo neregulă. Sub masca integrităţii, ascunde însă o adevărată strategie. De fapt, o minciună este potrivită oricând. Mai mare sau mai mică, nu contează, atâta vreme cât îl scoate din necaz. Minciuna specifică: Eu v-am avertizat şi nu am nicio vină.

FECIOARĂ: În general detestă neadevărul şi este panicată când trebuie să mintă. Totuşi, dacă este cazul să îşi salveze pielea ticluieşte o scuză potrivită, astfel încât să scape basma curată. Fecioara este bine organizată şi atentă la detalii. De aceea minciuna ei pare credibilă şi este rareori pusă sub semnul îndoielii. Doar mimica feţei şi ticurile nervoase ar putea să îi dezvăluie secretul.
Minciuna specifică: Nu m-am supărat pe tine.

BALANŢA: De obicei Balanţa reuşeşte să descopere imediat o minciună. Intuiţia o ghidează către adevăr şi îi condamnă imediat pe aceia care i-au ascuns adevărul. Fuge de situaţiile ridicole şi preferă să trăiască în armonie. Aşadar, nativul minte rar şi atunci când o face trebuie să aibă un motiv bine întemeiat. De cele mai multe ori aruncă minciuni nevinovate, doar pentru a-i face pe ceilalţi să se simtă mai bine. 
Minciuna specificăSunt mândră de tine, te-ai descurcat excelent.

SCORPION: Este meticulos, bănuitor şi recunoaşte de la o poştă minciunile spuse de alţii. Scorpionul preferă sinceritatea pentru că nu îi place să îşi complice existenţa. Ajunge să mintă în situaţiile extreme, când trebuie să îşi salveze mândria. De obicei găseşte minciuni credibilie şi îi atacă imediat pe aceia care se îndoiesc de spusele lui. Nici măcar sub tortură nu ar recunoaşte că nu a spus adevărul.
Minciuna specificăEu am avut cele mai bune intenţii.

SĂGETĂTOR: Fuge de minciună ca necuratul de tămâie. Săgetătorul este cel care ţine tuturor lecţii de morală, dând dovadă de înţelepciune. Aşadar, ca să mintă trebuie să aibă un motiv bine întemeiat. Nu în ultimul rând, trebuie să fie convingător ca să nu ofere un exemplu negativ celorlalţi. Nativul se descurcă dacă trebuie să ascundă adevărul, însă mai târziu va fi copleşit de remuşcări. Minciuna specifică: Am înţeles, nu trebuie să îmi dai explicaţii.

CAPRICORN: Este adeptul adevărului şi al integrităţii. Nu-i place să fie înşelat, de aceea nu prea înşeală. Capricornul rareori acceptă să îşi pericliteze onoarea de dragul minciunilor, aşadar trebuie să fie în joc propria lui viaţă sau a celui drag ca să ticluiască o minciună. Când are ceva de ascuns caută argumentele potrivite, analizează riscurie, astfel încât să nu-i dejoace nimeni strategia. Minciuna specificăEste în avantajul tău.

VĂRSĂTOR: Ţine cuvântări prelungi despre virtute şi libertate. Îi place să facă impresie, de aceea deseori exagerează cu atitudinea şi aruncă vorbe de duh fără să le caute logica. Vărsătorul poate fi uşor prins cu mâţa în sac, dar minciunile lui sunt nevinovate şi de cele mai multe ori nu deranjează pe nimeni. Minciuna specificăSunt prieten cu toată lumea.

PEŞTI: Tace dar le face. Profită de înfăţişarea nevinovată şi resuseste să îi impresioneze foarte uşor pe ceilalţi. Nu umblă deseori cu minciuna dar şi când o face, îşi ia toate măsurile de precauţie. Îi lipseşte tăria de caracter dar are o imaginaţie bogată. Important este să nu se piardă în detalii, altfel construieşte o poveste greu de crezut pentru cei din jur. Minciuna specifică: Am înţeles tot.

Image

                Toată lumea cred că urăşte mincinoşii. Ne arătăm aşa dezgustaţi de cei care mint, însă uităm că suntem o apă şi un pământ cu toţii. Noi înşine ne transformăm în mici mitomani ori de câte ori avem ocazia.Şi trebuie să recunoaştem că de multe ori o mică „înfloritură “ne-a scos din mări necazuri. Persoanele minţite cel mai des sunt părinţii, bieţii de ei, de parcă ei s-ar fi născut ieri.

                  În mod surprinzător, cele mai noi cercetări ştiinţifice par să ofere dovezi ce susţin această ipoteză. Un nou studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B analizează fenomenul minciunii din perspectivă evoluţionistă. Cercetarea sugerează că minciună a ajutat oamenii să se înţeleagă mai bine încă de la începutul speciei noastre.

                 Când vine vorba de minciuni, se pare că bărbaţii mint de două ori mai mult decât femeile, arată un studiu britanic citat de Daily Mail. Astfel, bărbaţii mint de aproximativ şase ori într-o singură zi, iar printre persoanele înșelate se numără şeful şi colegii de muncă, dar şi partenerul de viaţă. În schimb, o femeie minte de circa trei ori pe zi, arată acelaşi studiu. Psihologii spun că 60% din oamenii normali mint de cel puțin 2-3 ori într-o conversație de 10 minute.

                 Pentru că studenţii sunt şi ei oameni, iar un trai sănătos de viaţă în mod normal implică şi mici păcate, mai jos găseşti 10 cele mai frecvente minciuni studenţeşti, pe care fiecare dintre noi le-a zis în timpul studenţiei sau le zic, fără excepţie.

  1. De mâine mă apuc de învăţat – Cred că fiecare a zis asta de vreo 800 de ori şi până la urmă, cu siguranţă, nu s-a ţinut de cuvânt. Şi noi ştim… chiar aveai de gând să te apuci de învăţat…
  2. Semestrul viitor mă duc la toate cursurile – Parcă ai mai zis asta şi în anii trecuţi. Daaa şi de mâine, nu mai chiuleşti şi te apuci de învăţat.
  3. Nu mai beau – N-ai vrut să zici asta, vorbea mahmureală. Ştim prea bine că a doua zi te-ai îmbătat din nou.
  4. Mă las de fumat – Din ţigările tale, desigur. De mâine fumezi doar din ţigările altora. Ce, eşti fraier, să-ţi cumperi, din moment ce te-ai lăsat?
  5. Te sun mâine – Asta, în sinea ei, e o minciună total nevinovată. Chiar dacă ştie şi fata că probabil n-o s-o suni, îi dai o fărâmă de speranţă. Şi-o laşi aşa, să spere 2-3 zile, după care uită de tine.
  6. Împrumută-mi 10 lei… că ţi-i dau mâine, promit – De ce dai promisiuni pe care nu le ţii?… Nu e bine.
  7. Dă şi mie să copiez că îţi pun o bere – Offff… câte beri ar fi trebuit să bea tocilarii, mai degrabă s-ar fi transformat în alcoolici.
  8. Nu îţi dau că nici eu nu am scris nimic (şi are 4 pagini deja scrise) – Nu mai există colegialitate.
  9. Am prieten – Bine, el nu e aici, de fapt, nici nu există.
  10. Am nevoie de bani să-mi cumpăr o carte – una la halbă azi şi încă una la litru mâine.

               Acestea sunt doar câteva din micile păcate spuse de studenţi, sigur sunt şi altele, mai… rele. Să nu spui minciuni e imposibil, admitem acest lucru, dar măcar să ştim să ne oprim la timp, pentru că de altfel ne creşte nasul. Iar peste ani să ne aducem aminte de anii studenţiei cu zâmbetul pe buze.

Şi acum câteva bacuri:

O Brunetă, o roşcată şi o blondă merg la un detector de minciuni.

Intră bruneta:
– Eu gândesc că am o vilă în Australia!
– BEEP-Minţi!
Roşcata:
– Eu gândesc că am o motocicletă!
– BEEP-Minţi!
Blonda:
– Eu gândesc…
– BEEP-Minţi!

—————————————————————–

Sună telefonul noaptea…

Bărbatul: “- Dacă e pentru mine nu sunt acasă.”
Nevasta răspunde: “- Este acasă.”
Bărbatul: “- Ce ţi-am spus femeie???”
Nevasta: “- A fost pentru mine!!”

——————————————————————-

I: Care e cea mai mare minciună a unui şofer amendat?

R: SĂ TRĂIŢI, dom’ poliţist!!:}:}:}

Image

http://horoscop.kudika.ro

http://www.teenpress.ro/articole

http://www.andreisbarnea.ro/mitomania/

www.Facebook.com/Bancuri 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s