“Timpul inseamna bani”

images

                 In Time porneste de la o premiza geniala  in care metafora cotidiana care transforma deadline-urile din minute in secunde capata  in lungmetrajul lui Andrew Niccol o forma concreta. Filmul a aparut in noiembrie 2011 avandu-i protagonisti pe Justin Timberlake si Amanda Seifried. In In Time, regasim ideea de umanitate dependenta de tehnnologie – un cronometru conectat la inima, care se declanseaza la 25 de ani si care palpaie alarmant numarul de ore, minute, secunde pe care „posesorul” le mai are la dispozitie.  Asadar, avem timpul ca moneda de schimb universala  si avem doua clase sociale : saracii si bogatii . Saracii traiesc de pe o zi pe alta si se chinuie sa obtina si cateva minute pentru a apuca ziua de maine in timp ce bogatii  au  sute de ani la dispozitie si traiesc pana se plictisesc. Intr-un viitor nu foarte indepartat, dezvoltarea biologica se opreste la 25 de ani, dar ceea ce  omenirea castiga in tinerete fizica, pierde prin transformarea timpului in moneda curenta si tot atunci porneste un cronometru care defineste timpul ramas pe care il poti creste prin munca, furt sau il poti cheltui pe calatorii, mancare etc.

                Il avem pe Will Salas  jucat de Justin Timberlake, care este unul din cei saraci sitrăieşte minut cu minut, munceste cinstit pentru a-si castiga timpul, insa preturile cresc nemilos, iar plata pare a fi din ce in ce mai neinsemnata.  Insa norocul ii surade cand  intalneste un tip care are la dispozitie peste 100 de ani de trait o adevarata avere, dar si un real pericol.  Dar inainte ca acesta sa se sinucida, ii transfera lui Will toti anii sai. Dupa ce mama lui (interpretata de Olivia Wilde)  moare din cauza lipsei de timp, Will decide sa mearga in districtul celor bogati si nemuritori cu scopul de a se razbuna. Infiltrat in noua lume a bogatilor si bucurandu-se de noul sau statut, Will decide sa profite de tot, fara a-si uita insa scopul si fara sa stie ca pe urmele lui se afla un cronometror. Insa acesti ani primiti nu ii aduc mai multa bucurie decat avea atunci cand era sarac ci mai multe griji si primejdii deoarece sunt multi pe urmele sale care incearca sa ii fure timpul. Ajuns la o petrecere a unor peronalitati importante, Will face cunostiinta cu Sylvia(Amanda Seifried), care este chiar fiica magnatului timpului. Aproape prins de cronometror, Will abia reuseste sa scape, rapind-o insa pe frumoasa moştenitoare in vederea unei rascumparari. Actiunea si situatiile limita la care sunt supusi cei doi fugari ii fac sa se indragosteasca, iar Will gaseste in Sylvia nu numai o complice, ci si o razvratita, asemenea lui, impotriva strictetii impuse de tatal sau. Impreuna, boicoteaza si distrug sistemul corupt, rasturnand statutul claselor sociale, dar si organizarea societatii. Explorarea lumii bogate se opreste in momentul in care politia il ameninta de furtul celor 100 de ani. Will o rapeste pe Sylvia, iar impreuna devin in parte Bonnie si Clyde ai bancilor de timp, oferind celor saraci zile pretioase. Insa aceasta actiune nu pare o solutie, caci saracii nu stiu sa traiasca altfel decat au fost invatati de natura conditiei lor si anume la limita dintre viata si moarte, iar inavutirea peste noapte nu le ofera un trai sigur si fericit, iar celelalte lucruri se devalorizeaza pana la disparitia utilitatii lor.

               “In time” este o parabola ecranizata a sistemului corupt in care traim,si care incearca sa puna in evidenta diferentele sociale dintre bogati si saraci, o lume in care de aceasta data nu banii primeaza ci timpul ceea ce e echivalentul zilelor noatre: ai bani ai de toate, nu ai bani o duci greu  Bogatii pot avea viata fara moarte si saracii se chinuie pentru a se supravietui.

http://filmeonline.radiovedete.ro/in-time-2011-filme-online/

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Niccol

http://www.rottentomatoes.com/m/in_time/

http://www.cinemagia.ro/filme/in-time-558990/postere-hires/978024/

                                                                                                                            Andrisoaei Roxana- Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s