Leonard Cohen- Old Idea

 Își drege vocea guturală cu care a reușit să își încînte  fanii cu căștile pe urechi și își începe spectacolul. Același care durează de mai bine de 40 de ani și care l-a făcut admirat ani la rândul pentru asemănarea cu Bob Dylan, ca mai apoi să nu mai poată fi scos din playlisturi. Albumul “Old Ideas” reușește încă de la prima audiție să te reântoarcă pentru 42 de minute în vremea anilor ’80 când Cohen începea să devină un fenomen al muzicii.

Melodiile de pe albumul lansat după opt ani de pauză sint șoapte care se îmbină periodic cu instrumentele care vibrează armonios. Versurile sunt frânturi din gândurile unui îndrăgostit de viață și de tot ce înseamnă fericire, îmbinate cu declarații scurte de dragoste. Ritmul se menține același ca și în albumele precedente, chitara electrică fiind ajutată de acordurile grave ale chitării bass ciupite, piesele fiind asemenea unor romanțe de demult.  

“Going Home” începe ca o poveste șoptită la ureche iubitei și se încheie cu același ton de la început, Cohen demonstrând că își menține stilul simetric al melodiilor.  “Crazy To Love You” te prinde în mreje de la primele acorduri, chitara acustică dând impresia că te afli într-o cafenea pictată într-un colț uitat de lume. La polul opus se află “The Darkness” cu un ritm sincopat, întrerupt de versurile care îți aduc aminte că viața este mult prea scurtă. “I know my days are few/ The present is not that pleasant/ Just a lot of things to do” (știu că zilele îmi sunt numărate/ Prezentul nu-i atât de plăcut/ Doar multe lucruri de făcut). Melodia se termină în zgomotul clopotelor care se pierd tot mai mult pe fundal. Ritmul jucăuș și partea instrumentală cu care debutează “Banjo” îți aduc aminte de sunetele produse de instrument.

Cel supranumit “maestrul metaforelor”, devenit cunoscut pentru timbrul vocal și pentru calmul transmis mai semnează un album. “Old Ideas” este albumul marcat de vocea unui adevărat poet al muzicii care îți cântă fiecare clipă din viață.

Scris de Narcisa Hotin.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s