Cu capul în bocanci

Universul s-a supărat pe noi asemenea unui copil alintat, rămas fără jucăria preferată. ~nsă nu s-a dus singur într-un colț și nici nu a început să plîngă. Dar s-a supărat într-atît de tare încît a trimis fulgere și scîntei spre noi, iar cei care au fost atinși nu s-au mai regăsit. Copiii care construiau castele de nisip acum s-au îndreptat către dărîmarea clădirilor care ating norii, femeile au devenit un fel de bărbați, cu mai puțină grijă față de orice.

Astfel, în loc de scutece, schimbăm cămăși ude după nopți agitate în care nu dormim, ci moțăim un fel de somn din care uităm să ne mai trezim. Și cu ochi încețoșați ne urcăm în primul tren care duce spre serviciu, calculînd în grabă pașii pe care încă nu i-am ridicat din pămînt. Și toți încep cu să…, o să…, vrem să…

Din frică să nu greșim ceva, ridicăm preșul și aruncăm tot gunoiul acolo, sperînd că nu s-a născut nimeni care să aibă curajul să îl caute. Da, nu s-a ivit încă nimeni care să fie dornic de o curățenie generală, asemenea celei pe care o facem primăvara dorind să respirăm un alt aer. Poate mai curat, poate mai înmiresmat, important e să fie altul. ~nsă uneori uităm să ștergem geamurile, altădată ni se par oricum curate, chiar dacă cu greu distingem fețele celor care mișună pe străzi.

Poate că am putea încerca să îl împăcăm avînd în primul rînd grijă să ne curățăm cu mai mult atenție propriul geam, să construim din nou castele de nisip, și în loc să ne dorim o schimbare a lumii, mai întîi să ne reamintim cum se schimbă scutecele. Dacă ne dorim o lume mai ordonată, nu trebuie să uzăm aceiași oameni, ci să le dăm cale liberă celor care încă n-au încercat să vorbească.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s