Star Trek Into Darkness (2013)

Star Trek Into Darkness (Sursa foto: Cinemagia.ro)

Star Trek Into Darkness (Sursa foto: Cinemagia.ro)

Regia: J.J. Abrams

Scenariul: Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Roberto Orci, Gene Roddenberry

Distributia:

Zoe Saldana – Nyota Uhura

Chris Pine – James T. Kirk

Zachary Quinto – Spock

„Star Trek Into Darkness” este rezultatul unor persoane dornice să readucă la viață serialul ce a debutat în anii `60 și a devenit ulterior cult. Nu mai puțin de 200 milioane de dolari au fost cheltuiți în realizarea acestui filmului. Personaje ca Spock, Kirk și mulți alții au redevenit idolii multor consumatori de SF din lumea întreagă.

În acest film sunt șterse cu buretele toate amintirile ce ne leagă de Star Trek-ul vechi, atmosfera este mai energică mai spectaculoasă și competent jucată, iar echipajul navei Enterprise este complet nou. Multă lume afirmă că în spatele efectelor speciale de zeci de milioane de euro, scenariul filmului este incoerent și pe alocuri insultant față de fanii Star Trek. Faptul că a fost scos în 3D lasă iarăși loc de speculații în ceea ce privește calitatea producție, lumea criticilor de film afirmând că jocul de lumini, puternic poate induce în eroare persoana ce vizionează filmul pentru a face abstracție de gafele regizorale.

Kirk este căpitan pe nava interstelară în ciuda faptului că are grave probleme de conduită și disciplină. Personajul este jucat de actorul Chris Pine. Spok (Zachary Quinto) este secundul lui, mai bine spus partea rațională și logică a echipajului. În ciuda disputelor cei doi ajung să fie cei mai buni prieteni.

Filmul nu are un fir narativ continuu, acesta fiind întrerupt în repetate rânduri de poveștile personale ale personajelor. Relevanța întâmplărilor îndelung căutată se dovedește a fi o călătorie în groapa fără fund a stupidității: tehnologia Federației e capabilă să înghețe un vulcan și să facă față radiațiilor cosmice însă nu și a unei scurgeri radioactive iar personajele tind să sfideze moartea, ele putând fi readuse la viață după o perioadă îndelungată de timp.

În final povestea filmului se dovedește a fi lipsit de sens, totul începe să se lege, evenimentele sunt puse cap la cap, începutul filmului și sfârșitul fiind corelate, iar „Star Trek Into Darkness” devine încă un film SF cu un buget imens, cu un scenariu prost scris și efecte speciale menite să te distragă de la gafele regizorale.

Oana Fîrțigu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s