Recenzie: Jessie Ware – Devotion (2012)

JessieWareDevotion600Gb310712

Jessie Ware – Devotion (2012)

Spre sfîrşitul verii, cîntăreaţa britanică Jessie Ware s-a detaşat pe deplin de statutul de backing singer, pentru a păşi în faţa scenei cu propriile melodii, adunate în albumul de debut „Devotion”.

Mulţi ascultători s-au grăbit să îi asemene vocea cu cea a lui Sade: seducătoare, elegantă şi impunătoare, dominînd acordurile de chitară acompaniate de notele calme ale instrumentelor de percuţie sau ale celor electronice.

Infuzii de pop, soul sau R&B se resimt în piesele deopotrivă temperate sau alerte, în care versurile curg cu înverşunare sau se împletesc fără efort. Prima melodie de pe album, „Running” deschide suita cu o tonalitate joasă, care se intensifică pe măsură ce vocea cîntăreţei anunţă că e gata să renunţe la tot: „Think I’m ready to lose it all”.

În opoziţie, „Something Inside” sau „110%” au un tempo alert, ludic, simţindu-se participarea instrumentelor ca într-un joc alegoric în care nu ştii la ce să te aştepţi. Partea de început a piesei “110%” aminteşte melodia celor de la Big Punisher, „The Dream Shatterer”, al cărei vers „Carving my initials on your forehead” este transpus în sunetele instrumentelor electronice, pierzîndu-şi influenţa hip-hop.

Unde se duc nălucile

În melodia „Wildest Moments”, Jessie Ware cîntă o poveste de iubire care privită din afară pare imposibilă, toţi întrebîndu-se „Why do we try?”. Nimeni nu înţelege, însă, că ei doi au aceleaşi dorinţe, că împart gînduri şi sentimente ca şi cum ar avea în vene acelaşi sînge. Că ar putea dărîma tot ce au construit şi că ar putea clădi din nou tot ce au dărîmat.

Prezenţa celui iubit simţită ca adierea nopţii, ca umbra de care nu te poţi desprinde, ca o nălucă pe care nu o poţi vedea, ci simţi („Like a ghost I can not see, You’re the shadow behind me”), este cîntată în versurile piesei „Night Light”. Dacă aici ea îl găseşte în lumina lunii şi în vise, simţindu-i răsuflarea în întuneric, prin „Devotion” îi cere dedicare, îi cere să nu plece, lăsînd-o în negura plină de întrebări.

De la primele note se simte tensiunea vocii, sobră la început pentru ca pe parcursul albumului să devină ludică, jucîndu-se cu acordurile melodiilor. Jessie Ware îşi păstrează eleganţa în glas, cîntînd despre poveşti în doi şi trăindu-le intensitatea.

 

Cătălina DOBROVICEANU

sursă foto: http://static.nme.com/images/gallery/JessieWareDevotion600Gb310712.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s