IMPREUNA CU SOTIA IN RAZBOI

Image

A fi o familie inseamna a fi alaturi la bine si la greu, a imparti totul. Insa cand vine vorba de a imparti arme si uniforme militare se schimba situatia. A fi alaturi de persoana iubita in orice conditii e o adevarata provocare, cu atat mai mult cand totul se petrece pe teritoriul altei tari,o tara unde linistea si armonia au apus demult,Irakul.Este greu de crezut ca o familie tanara de militari romani a ales sa participe la razboi nefiind obligati de nimeni. Pasiunea pentru armata si tot ce tine de aceasta o are familia Mirauta inca din copilarie.

Cristian si Ramona Mirauta formeaza o familie frumoasa inca de cand au terminat “Liceul Militar Mihai Viteazu” din Alba Iulia,respectiv “Scoala miliatara de maistri si subofiteri Basarab I” din Pitesti , ambii fiind sefi de promotie. Totodata,dupa absolvire, acestia au fost repartizati la unitatea militara din Tatarasi, Iasi .

“De cand era mic Cristi a fost un copil energic, ordonat si extrem de silitor”, spun parintii lui Cristian, Costica si Liliana Mirauta. “Pasiunea pentru arme o are de cand a inceput sa urmareasca desene animate si filme de razboi. Incercand sa-si copieze actorii preferati din copilarie Cristi si-a dorit foarte mult sa practice artele martiale de la varsta de 9 ani. Indiferent de vreme sau de anotimp mergeam cu el la clubul Sakura din Onesti unde pentru cateva ore nimic nu-i putea distrage atentia. Era invatacelul preferat al antrenorului deoarece se citea pe fata lui ambitia si perseverenta. A facut asta ani si ani si a castigat multe concursuri locale si chiar pe tara ”, a dezvaluit tatal lui Cristian.

“ Nu accepta sa-l ajut la nimic ce apartinea de scoala sau de pasiunile lui. El isi aranja toate lucrusoarele din camera lui , iar zeci de cutii erau de neatins pentru ca in ele isi pastra  colectiile. Colectiona sute de articole sportive dar si militare,pasiune ce o poarta  si acum cu el si sunt sigura ca nu va renunta niciodata la ea. Cristi mereu a imbinat pasiunile lui cu invatatura , ambele avand rezultate excelente”,spune mama lui Cristian.

“Ramona a fost o fata mai speciala. Pentru ea papusile nu prezentau interes dar cand vedea o masina sau orice jucarie specifica baietilor ea era atrasa. A continuat cu aceste pasiuni pana pe bancile scolii generale cand a inceput sa-si doreasca mai mult ca orice sa poarte uniforma militara. Eu cred ca energia si totodata cumintenia si firea ei ordonata au indemnat-o sa-si aleaga cariere de militar.”,isi aminteste cu drag mama Ramonei Mirauta , Ungureanu Elena.

“ Tot ce pot spune este ca Ramona este un munte ce nu poate fi miscat din loc cand isi doreste cu adevarat ceva. Asa era cand a inceput sa-si doreasca cariera militara. A invata materiile din care trebuia sa fie testata nu reprezenta nici un obstacol,iar zilnic o ajutam sa capete si rezistenta fizica. Isi dorea enorm sa ia probele… in fiecare zi  acumula cunostinte intelectuale si sportive iar data examenului a gasit-o foarte pregatita.”  A spus tatal Ramonei, Gheorghe Ungureanu.

Timp de sase luni familia Mirauta a participat la misiunea “Iraqi Freedom”, contribuind la efortul de reconstructie a Irakului prin asigurarea securitatii pe principalele rute de transport, paza unor obiective importante, asigurarea protectiei fortelor Coalitiei Multinationale, dar si prin coordonarea unor proiecte de imbunatatire a vietii si desfasurarea de actiuni umanitare si medicale.

“O experienta unica ce nu o vom putea uita niciodata”, spun cei doi despre misiunea desfasurata.

“Daca tot s-a ivit posibilatea sa mergem, am considerat ca este mai bine sa fim impreuna. Conditiile au fost grele, dar sotia mea s-a descurcat bine, a facut tot ce putea sa faca un coleg de-al nostru barbat. Pericole au existat tot timpul, pentru ca este teatru de operatiuni in zone foarte periculoase. Este o lume diferita fata de lumea in care am trait pana a pleca in misiune.Trebuia sa dai tot ce era mai bun din tine, sa fii atent la cele mai mici detalii si sa reactionezi in cel mai scurt timp. Dar din dorinta de a fi cel mai bine pregatit,pe toate le faceam cu mare placere.”,spune Cristian.

Sotia sa,Ramona,a declarat: “Pentru o femeie,chiar si cadru al armatei,perioada de acomodare la acele conditii aspre este putin mai dificila,dar cu ajutorul lui Dumnezeu am facut fata tuturor incercarilor. Si gandul ca acasa aveam atatia oameni dragi care ne asteptau ingrijorati ne-a insuflat amandurora o doza importanta de curaj si ambitie.”

Camarazii celor doi soti au doar cuvinte de lauda despre atitudinea acestora in misiunea din Irak. “Infruntand pericolul impreuna,in aceasta “meserie” ,din simpli colegi am devenit o adevarata familie,adica am ras impreuna,am suferit impreuna si am impartit totul. Asadar aceste sase luni ne-au marcat pe fiecare,dar intr-un mod placut. In ceea ce ii priveste pe colegii mei,Cristian si Ramona,sunt de parere ca ei merita tot respectul din partea noastra pentru ca nu sunt multi cei care isi pun la incercare casnicia in asemenea situatii. Sunt adevarati profesionisti amandoi “ declara subofiter Alexandru Munteanu.

In viata de cuplu cei doi tineri curajosi formeaza o familie unita si frumoasa beneficiind amandoi de sprijinul parintilor,in ciuda faptului ca distanta dintre ei si acestia este semnificativa,astfel incat parintii lui Cristian sunt in Onesti,iar parintii Ramonei sunt in Ramnicu Valcea.

Casnicia celor doi militari s-a fructificat prin aparitia unui minunat copil,Stefan,cel care de cand a venit pe lume reprezinta totul pentru ei. Parintii lui au remarcat ca si baietelul lor este atras de obiectele militare,chiar daca are putin peste un anisor. Stefan este noua misiune a sotilor Mirauta,o misiune care va dura toata viata.

Savin Dragos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s