Presentiment de iubire

Pentru că cifra șapte este simbolul dorinței de perfecțiune și îi definește pe cei care își doresc mai mult decît pot avea, cel de-al șaptelea album al trupei Deftones se pliază pe orice fel de stare a celui care ascultă. „Koi No Yokan” sau echivalentul în limba japoneză a conceptului „Premonition of love” este albumul care unește 11 melodii sub o singură idee. Aceea referitoare la sentimentul pe care îl ai atunci cînd întîlnești pentru prima dată pe cineva și nu știi care dintre voi se va îndrăgosti primul sau dacă se va întîmpla.

De aceea, tonul brutal se îmbină cu atmosfera pașnică din piese, creînd astfel loc interpretărilor și alegerilor. Nucleul melodiei „Gauze”„Stop wasting all your time/ ’Cause surprise  it’s you/ Who’ll face what you decide” (n.r. „Încetează să mai pierzi timpul/ Pentru că, surpriză! tu ești/ Cel care va înfrunta ceea ce decizi”) este un freamăt de instrumente care se lasă acoperit de vocea solistului. Tot cu un ton moralizator, însă cu chitările puțin mai potolite și cu o voce mai joasă curg minutele în melodia „Tempest” (Uragan). Versurile „Take out the stories/ They’ve put into you mind and brace” (n.r. „Elimina poveștile/ Pe care ți le-au inserat în minte și în brațe”) sînt rostite pe acorduri de baladă care te conving prin calmitate. Fiind și cel de-al doilea single de pe album, „Tempest” este melodia care a detronat hit-ul „Change (In the House of Flies)”, pe care fanii l-au cîntat ani la rînd.

Melodia care iese din tiparul cu care ne-a obișnuit trupa Deftones este „Rosemary”, o rupere de tonul răzvrătit și agresiv și un îndemn către o observație pasivă a fenomenelor din jur. „There’s no sound/ But the engine’s drone/ Our minds set free/ To roam” (n.r. „Aici nu e nici un sunet/ Decît bîzîitul motorului/ Mințile noastre sînt libere/ Să călătorească”). Instrumentele își dezvăluie revolta abia spre final cînd corzile lor par să vibreze la maximum. Energia pieselor se stinge odată cu apropierea de finalul albumului, „Goon Squad” fiind un joc de acorduri molcome, în contradicție cu mesajul versurilor. „I carve my name/ Across your towns” (n.r. „Îmi crestez numele/ Peste cetățile tale”).

Comparativ cu albumul precedent, „Diamond Eyes”, în „Koi No Yokan” băieții de la Deftones dau impresia că dintr-o joacă în care sînt implicate instrumente și versuri cu mesaje moralizatoare poate ieși o descriere a iubirii. O descriere a iubirii tipice care își consumă energia gradual asemenea intensității melodiilor care scade pînă la final.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s