Rime fără suferință

Aflată la al doilea album, după debutul său muzical din 2008 cu “Youth Novels”, cîntăreața Li Lykke Timotej Zachrisson sau Lykke Li, cum este aceasta cunoscută pe scenă, propune un material discografic ce vine în completarea genului abordat, într-o manieră subtilă de indie pop rock.

Versurile single-ului “I follow rivers” sînt cele care au purtat-o pe artistă de-a lungul călătoriilor sale din sufletul oceanelor și ale mărilor pentru a-și regăsi iubirea pierdută alături de elementele de percuție, ce urcă și coboară apoi pe notele tobelor, ce te duc cu gîndul la fuga în sălbăticie.

Sentimentul de “boom”, deși prezent în toate melodiile, cel mai bine se conturează în “Love Out Of Lust” și “Rich Kids Blues”, unde lasă o dorință de mișcare continuă.

Lipsa chitarei, fie ea acustica sau electrică, nu se resimte aproape deloc și este înlocuită cu un element specific mai degrabă catedralelor decît unei cîntărețe indie, predominant în “Sadness Is A Blessing”, cîntată cu multă jovialitate, în ciuda titlului ironic.

Ecoul puțin întîrziat dă farmec piesei “Youth Knows No Pain” și te duce cu gîndul la tobele din inima unei jungle, dar și la simplitatea abordată de cei din Jefferson Airplane, care foloseau efecte asemănătoare la sfîrșitul anilor ’60.

Lykke Li a locuit aproape un an în New York, apoi în sudul Californiei, iar în cele din urmă singură în deșert, unde a petrecut zile bune pentru a-și putea găsi inspirația.

Aranjată sub forma unor mici comori, ce sînt descoperite încetul cu încetul, cronologia pieselor nu este una întîmplătoare. La cei 25 de ani reușește să transforme ce s-ar fi prezentat ca un produs depresiv sau un eșec în ochii criticilor, în ceva lipsit de tristețe sau melancolie, iar piesa “Get Some” este cel mai potrivit exemplu prin care își impune în mod optimist sonoritățile.

Construit sub forma unui material comercial de zece piese, dedicat în special ascutătorilor și consumatorilor de radio, albumul “Wounded Rhymes” (n.r. Rime Rănite) se adresează unui public capabil să poată discerne dincolo de topuri.

Surse: http://www.bbc.co.uk/music/reviews/8cx2

Scris de Mădălina MORARU

Editat de Cristina FLOROIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s