Reţetă din Deltă

Una dintre cele mai gustoase feluri de mâncare făcută din pește este malasolca sau scordoleaua cum i se mai zice în unele zone etno-geografice. Această mâncare este tradițională din Dobrogea și reușește să-i cucerească pe toți cei care ajung să o guste.

Iată rețeta din Chilia Veche

Malasolca se poate prepara din orice fel de pește, crap, somn, chiar și din macrou, dar cea mai buna iese din știucă. Peștele se spală, se curăță bine de solzi. Apoi i se scot mațele, după care se taie în două pe spate și se pune sare din abundență, astfel încât să-și poate trage cât are nevoie. Apoi, se pune într-un vas, se acoperă și se lasă în jur de o săptămînă undeva la rece pentru a se săra. Este de preferat ca în primele zile, să se scurgă zeama lăsată de la pește. După ce peștele se sărează, se scoate afară la uscat. Peștele sărat se atârnă într-un cârlig și se agață de ceva pentru a se zvânta, însă atenție, peștele trebuie acoperit cu tifon pentru a-l feri de muscă. Procesul dureaza cam doua săptămâni pentru a se usca complet.

Prepararea malasolcii


Abia acum începe gătitul propriu-zis, se ia peștele uscat, se spală si se lasă la desărat în apă rece. Între timp se pregătesc și cartofii care se spală bine și se pun la fiert întregi în coajă pentru că în acest fel ei capătă un gust mai bun. Peștele sărat se scoate din apă și se pune la fiert deasupra cartofilor.

Secretul gustului

Constă în pasta de usturoi obținută astfel: se curăță un cățel de usturoi, se pisează bine și se amestecă încet cu un vârf de sare și o linguriță de oțet care îi oferă un gust aparte. Compoziția trebuie frecată foarte bine cu ulei până se obține o pastă bine închegată, până capătă o formă asemănătoare cu smântâna, un pic mai groasă chiar.

Malasolca se servește…

… pe o farfurie întinsă se scoate peștele, iar într-un castron se scot cartofii alături de usturoi.
Dacă se pregătește pe timp de vară se poate servi și cu salată de roșii, dar fie vară fie iarnă, de la masă nu trebuie sa lipsească un păhărel de țuică de cazan, așa – ca la bunica acasă!

Surse:  http://www.info-delta.ro/retete-culinare-31/reteta/malasolca-162.html
http://www.deltatour.ro/preparate_traditionale_peste.html

Scris de Cătălina CHIRILĂ

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s