Prietenul meu, cameleonul

Toata lumea își dorește un animal de companie, nu este chiar atât de ușor să ai unul. Animalul de companie trebuie iubit și protejat, unul dintre acesta ar putea fi și cameleonul. Acest animăluț de companie este foarte rar întâlnit, deoarece nu toata lumea deține așa ceva.

Cameleonul (șopârla exotică) și-a câștigat notorietatea datorită capacității sale de a-și schimba culoarea pielii, a devenit în ultimele decenii un animal de companie râvnit și extrem de îndrăgit. Deși achizitionarea unui cameleon este considerată încă o extravaganță, odată cu trecerea timpului aceste animăluțe au devenit din ce în ce mai populare în rândul deținătorilor de animale de companie. Există peste 100 de specii diferite de cameleoni, jumătate dintre acestea trăind cu predilecție în insula Madagascar (Africa). Restul trăiesc în Europa de Sud (sudul Spaniei, insula Creta), în Asia (India, Pakistan, Sri Lanka), în insulele Comores. Fosile ale acestor vietuitoare s-au descoperit atât în Africa, cât și Europa. Originea cameleonilor  este neclară. Răspandirea lor se pare că s-ar datora ruperii Gondwanei, continent care se afla în emisfera sudică a planetei, când s-au separat Africa, India și Madagascar, în timpul Jurasicului și Cretacicului.

Dacă dețineți un cameleon trebuie să respectați aceleași condiții de îngrijire ca și în cazul altor specii exotice. Este ideal să achiziționați un exemplar tână. Asigurați-vă că animăluțul s-a născut în captivitate întrucât acesta se va adapta mai ușor la noile condiții de viață. Înainte de achiziționarea unui cameleon dobândiți minime informații cu privire la îngrijirea și bolile mai frecvente ale acestuia. Este un animăluț care se adaptează foarte ușor la viața de apartament dacă are condiții similare celor naturale. Nu sunt recomandate persoanelor comode, fără timp liber, întrucât cameleonii necesită mult timp pentru îngrijire și multă afecțiune.

Cameleonul adult prezintă o lungime a corpului de circa 30 cm, iar datorită adaptării la viața arboricolă și la vânătoarea de insecte, corpul său este puternic comprimat, aplatizat lateral. Tot o consecință a stilului de viață sunt și picioarele zigodactile (singura specie de șopârle care prezintă aceasta caracteristică) cu degetele orientate două câte două în laturi opuse, formând un “clește” care-i permite agățarea și cățărarea pe ramurile arborilor. Limba are o dimensiune impresionantă, putând ajunge la o lungime de 2 ori mai mare decât cea a corpului, în situațiile în care hrana este situată la distanță. Mișcările ochilor sunt independente și realizează o rotație de până la 360 de grade, caracteristici ce îi oferă posibilitatea de a inspecta cu lejeritate mediul de viață.

Caracteristica care l-a făcut atât de celebru este schimbarea culorii în diferite varietăți: maro, verde, albastru, galben, roșu, negru și chiar alb. Această capacitate reprezintă un sistem de comunicare care exprimă diferite atitudini, precum și dorința de a se împerechea. Pielea își schimba culoarea ca reacție la lumină, temperatură sau în funcție de dispoziția animăluțului. Este falsă afirmația potrivit căreia cameleonul își schimbă culoarea pentru a se camufla. Sub pielea exterioară, transparentă se găsesc straturi de celule (cromatofori) în care se găsesc pigmenți roșii și galbeni. Sub aceste straturi, se află altele care reflectă lumina albastră și albă. Mai profund, se află un alt strat de celule care conțin melanină (pigment care se găsește și în celulele umane). Lumina sau căldura emise de razele solare, precum și reacțiile chimice din interiorul organismului determină dilatarea celulelor sau contractarea acestora. Cameleonul nestresat poate avea o nuanță verde a pielii, deoarece celulele cu pigment galben sunt ușor contractate permițând trecerea luminii albastre. În cazul unui cameleon stresat, culoarea pielii poate deveni galbenă, deoarece celulele cu pigment galben sunt dilatate la maxim, blocând astfel toată lumina albastră reflectată în straturile profunde.

Cum adăpostim cameleonul?

Cameleonul, în libertate, trăiește în copaci și arbuști, dar este capabil să alerge rapid dacă este nevoit. Ca spațiu de adăpostire, de cele mai multe ori, este preferat un acvariu de capacitate mare (minim 25 litri). Pentru o viață armonioasă și sănătoasă, obligatoriu, are nevoie de: – spațiul de locuit trebuie să fie îngrădit; – în acvariu trebuie introduse plante verzi, unele mai înalte (pentru cățărare) și altele mai joase; – pe podea se pune gazon artificial sau nisip; – ventilația este un factor important; – cameleonul are nevoie de temperatură constantă și o sursă de iluminare, astfel că la nivelul plafonului adapostului trebuie montată o lampă; lumina are rol și în termoreglarea organismului; – în interiorul adapostului se vor introduce vase speciale pentru apă și mâncare, care vor fi igienizate zilnic; – ideal este să montați un sistem de mișcare a apei, deoarece cameleonului nu-i place apa stătută; – adăpostul trebuie curățat săptămânal. Resturile alimentare se îndepărtează la sfârșitul fiecarei zile.

Hrănirea cameleonului

În mediul natural, cameleonii se hrănesc cu o largă varietate de nevertebrate, păsări mici, șopârle, insecte și oua ale altor viețuitoare. Este de preferat să se găsescă o soluție în vederea oferirii aceluiași tip de alimentație și în captivitate. Diversitatea alimentelor oferite este esențială. Dupa cum intuiți, există și diete speciale pentru cameleoni în petshop-uri, dar veți avea surpriza să constatați că sunt “un pic cam scumpe”. Ar fi ideal să-i oferiți posibilitatea de a-și petrece câteva ore pe săptămână în aer liber, timp în care poate vâna insecte în voie. Atenție la vegetația care ar putea fi tratată (stropită cu insecticide). Suplimentele de vitamine și minerale sunt absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasă și o viață sănătoasă. Apa este un element esențial în viața cameleonului. O singură zi fără un aport necesar de apă poate produce o deshidratare severă.

Aspecte particulare (importante)

Cameleonii ating maturitatea în jurul vârstei de 9 luni. Sunt reptile ovovivipare, care se reproduc o dată la doi ani. Împerecherea are loc în luna ianuarie sau februarie, având loc 3-4 împerecheri pe zi. Depunerea ouălor se produce în luna martie într-o groapă pe care cameleonul și-o sapă singur. Clocirea durează în medie 10 luni.

Boli și afecțiuni curente

Cameleonii sunt destul de rezistenți, dar când se îmbolnăvesc, șansele de însănătoșire sunt de cele mai multe ori reduse. Ca și în cazul altor animale exotice crescute în captivitate, cameleonii sunt ușor stresabili, fapt ce poate antrena grave probleme de sănătate. Primele semne de suferință sunt reprezentate de apatie, letargie și diminuarea sau chiar lipsa apetitului. Dacă semnalați aceste simptome la cameleonul dumneavoastră, prezentați-vă din prima zi la medicul veterinar. În caz contrar, starea lui se poate agrava rapid, existând posibilitatea ca medicul să nu-l mai poata salva. Un alt simptom semnalat de catre proprietari este dificultatea în mers care poate fi consecința unor probleme nutriționale, a structurii osoase sau a temperaturii ambientale scăzute.

Cât poate trăi un cameleon? 

Șansa de supraviețuire a unui cameleon este de peste 10 ani.

Surse: http://www.google.ro/search?hl=ro&q=animale+de+companie+cameleon

 Scris de Angela CONDREA

Editat de Cristina FLOROIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s