Cărţi care te fac mai deştept

De obicei, este general acceptat că o carte citită te ajută să fii mai deştept. Cum şi în ce măsură se realizează acest lucru, decide fiecare cititor în parte. Există însă anumite cărţi care sunt recunoscute pentru eficienţa lor atunci când vine vorba despre contribuţia la inteligenţa şi dezvoltarea personală. În continuare voi prezenta câteva dintre aceste cărţi.

Starea de flux (Mihaly Csikszentmihalyi) prezintă noţiunea de „suspensie a timpului”, văzută ca o libertate a dăruirii complete. Această stare este, de obicei, specifică artiştilor, dar trebuie atinsă de oricine doreşte să devină productiv şi să-şi îndeplinească dorinţele.

Principiul 80/20 (Richard Koch) promovează principiul „80% din rezultate sunt obţinute cu 20% din efortul total depus”. Este o carte despre cum un număr mic de acţiuni poate aduce un maxim de rezultate.

Eficienţa în şapte trepte – Un abecedar al înţelepciunii (Stephen R. Covey) ilustrează optica pe care trebuie să o avem în conducere şi în relaţiile interumane. Prezintă o abordare globală, principială şi unificată a problematicii umane, în vederea soluţionării dificultăţilor personale şi profesionale.

Secretele succesului – Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi mai influent (Dale Carnegie) se constituie într-un fel de manual de îmbunătăţire a relaţiilor interumane. „Nu critica, nu condamna şi nu te plânge. Fiecare om ce-mi iese în cale îmi e superior într-o anumită privinţă. De aceea învăţ de la fiecare trecător”, spune autorul.

Inteligenţa emoţională (Daniel Goleman) arată că un om este cu adevărat deştept pentru că îşi poate controla emoţiile în avantajul propriu, se poate automotiva uşor, iar empatia pe care o transmite îi poate aduce nenumărate beneficii. A fi în acord cu sentimentele noastre reprezintă cheia unor decizii personale sănătoase, care alcătuiesc reţeta succesului în viaţă.

Scris de Mihai PARFENI

Editat de Cristina FLOROIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s