Cercul poeților nu a dispărut!

Pasiunile sunt mai presus de ceea ce se învață la școală. Aceasta este premisa pe care o urmeaază un profesor de literatură din New England în filmul Dead poets society. Într-un internat de băieți din anii ’50, regulile sunt cu strictețe respectate de către tineri, până în momentul în care profesorul lor, John Keating, le arată adevăratul sens al vorbelor Carpe diem!

Un grup de elevi descoperă că John Keating învățase la aceeași școală la care a ajuns să predea. Totodată, elevii află despre John Keating că făcuse parte din Cercul poeților dispăruți. Acesta era de fapt un cenaclu în cadrul căruia se recitau poezii în miez de noapte, atunci când elevii ar fi trebuit să doarmă. Ideea că fac ceva nou, care le place, îi încântă pe băieți, așa că se lasă cu totul seduși de noua lor pasiune. Între fizică, matematică și biologie, ei găsesc timp și pentru cărțile de poezii pe care savurează prin recitarea unor versuri din mari poeți ai lumii. Astfel, ei se încumetă să meargă pe calea pe care și-o aleg singuri, nu pe cea aleasă de părinți. Momentul în care unul dintre elevi se sinucide din cauza conflictelor cu tatăl său este unul foarte emoționant, lasând fără glas atât pe elevii din internat, dar și pe cei ce vizionează filmul.

O producție în regia lui Peter Weir, Dead Poets Society apare în anul 1989 și se bucură de un real succes, dovadă fiind cele trei nominalizări la Oscar, dar și un premiu, împreună cu cele patru nominalizări la Globul de Aur. Filmul se bazează pe cartea lui Nancy H. Kleinbaum, Cercul poeților dispăruți.

Finalul filmului este de fapt o răsturnare de situație, însă drumul inițiatic pe care elevii îl parcurg de-a lungul celor 128 de minute este mai presus de orice. Plin de inspirație pentru toți cei care îl văd, filmul transmite tuturor: Carpe diem!

Sursa: http://www.cinemagia.ro/trailer/dead-poets-society-cercul-poetilor-disparuti-1801/

Scris de Lidia Mariana RUSU

Editat de Iulian BÎRZOI 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s