În căutarea adevărului

Man som hatar kvinnor” (aici se poate viziona trailer-ul) sau “Bărbaţii care urăsc femeile” este un film de mare succes în ultima perioadă, dar pentru cei mai mulţi dintre spectatori, acesta este cunoscut sub numele de “The girl with the dragon tattoo”(rom. Fata cu un dragon tatuat). Întâmplător sau nu, am ajuns să îmi doresc să mă uit la acest film fiind unul de pe lista “despre jurnalişti”.

În deschiderea filmului este prezentat cazul Wennerstrom, un manager de succes, care îl acuză de calomnie pe jurnalistul revistei “Millennium”, Mickael Blomkvist (Michael Nyqvist). La rîndul lui, omul de afaceri este acuzat de trafic ilegal de armament şi fraudă de peste 60 de milioane de coroane, printr-un articol publicat de Micke. În urma procesului, acuzatul trebuie sa petreacă şase luni în închisoare şi să îi plătească reclamantului 150 de mii de coroane. Pînă aici lucrurile păreau destul de simple în ceea ce priveşte filmul, un jurnalist este acuzat de calomnie şi este nevoit să se retragă de la locul de muncă. Am fost surprinsă de faptul că lucrurile aveau să ia o nouă întorsătură, iar firul poveştii să devina unul interesat şi plin de suspans. Acţiunea începe atunci cînd jurnalistul este chemat la conacul Vanger, unde este angajat de către proprietar pentru a descoperi povestea din cazul dispariţiei nepoatei sale preferate, Harriet, de care nu se mai ştie nimic de 40 de ani.

Lucrurile încep să prindă contur, cînd alături de Mickael începe să lucreze Lisbeth Salander (Noomi Rapace), un hacker priceput, care descoperă prima pistă, găsirea unei legăturii cu anumite crime petrecute în trecut. Cazul începe să îl obsedeze pe Micke, mai ales că îşi petrecea vacanţele alături de Harriet, iar acum îi revin amintiri care i-au ramas vii în minte chiar şi după atîţia ani. Harriet a fost fotografiată ultima dată la parada de Ziua Copilului, pe cînd avea 16 ani. De aici, cei doi încep să descopere noi indicii şi să meargă pe diferite piste, pînă cînd îşi dau seama că adevăratul criminal se află chiar în familia Vanger, deoarece cele cinci crime descoperite pînă atunci, fac trimitere la fetele care erau toate evreice, iar în familia Vanger au existat de-a lungul timpului trei nazişti fanatici. Iniţial ei îl bănuiesc pe ultimul membru rămas viu la dispariţia Harrietei, dar Lisbeth face o descoperire şocantă. Îşi dă seama că tatăl Harrietei este cel care a fost prezent în toate oraşele în care au fost săvîrşite crimele, chiar în momentul producerii acestora.

Între timp, fratele Harrietei, Martin, îl răpeşte pe Mickael şi îi mărturiseşte acestuia că el a învăţat să ucidă de la tatăl său şi că el este faptaşul pentru ultimele dispariţii şi omoruri săvârşite în ultima perioadă de timp. Lisbeth reuşeşte să îl scape din mîinile asasinului pe Micke şi asistă la moartea lui Martin fără să îi ofere ajutorul. Îl priveşte pur şi simplu cum acesta arde sub maşina accidentată. Dar se dovedeşte că Harriet nu a fost ucisă de fratele ei, din contra, aceasta şi-a schimbat numele în Anita, numele verişoarei şi prietenei cele mai bune. Aceasta trăieşte în Londra, iar Micke reuşeşte să o aducă înapoi la unchiul său Vanger. După finalul fericit din conac, jurnalistul este nevoit să îşi ispăşească pedeapsa, iar în închisoare primeşte documente despre Wennerstrom. Prin dovezile aduse de Lisbeth, reuşeşte să publice un nou articol în revista ”Millennium”, despre problemele din imperiul Wennerstrom, prin intermediul cărora marele manager comite serioase infracţiuni economice.

Filmul îl recomand pentru viitorii jurnalişti sau amatorii acestei meserii, fiind un bun exemplu pentru investigaţiile din demersul jurnalistic. În acelaşi timp, are şi pasaje puţin exagerate, ca pentru orice film, iar durata de doua ore si treizeci de minute, deşi este una destul de mare pentru un film, nu este nici pe departe atît de lungă şi greu de îndurat. Pe tot parcursul filmului sînt inserate scene violente, dar care marchează foarte bine starea de furie si angoasa pe care o simte personajul.

“Man som hatar kvinnor” este bazat pe un roman scris de Stieg Larsson, care a murit în anul 2004 şi care a lăsat în urmă trei romane nepublicate, sub numele de trilogia “Millenium”. Autorul a primit titlul de cel mai mare al doilea scriitor de best-seller-uri, iar povestea aceasta a devenit una dintre cele mai mari poveşti de succes literar al deceniului.

Sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/the-girl-with-the-dragon-tattoo-44127/

Scris de Steliana ORĂŞANU

Editat de Iuian BÎRZOI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s