Scena I, dubla I

O stradă pe care lumea se plimbă zilnic pare mai pustie ca niciodată pentru cinefili. Uşa cinematografului stă deschisă, iar afişele se tot schimbă, în speranţa că vreunui ochi i se va face milă şi va arunca o privire măcar la titluri. În apropiere cineva cântă la chitară, iar vântul de vară bate cu putere şi închide uşa…de la cinematograf. Pe care n-o mai deschide nimeni.

Dintre cele opt sute cincizeci şi patru de locuri, doar zece, cincisprezece sunt ocupate în centru, la Republica. Peste stradă, la Victoria, situaţia e şi mai rece: dintre cele nouă sute două locuri, aproape că nici unul nu e ocupat, iar cei care sunt în sală par să se fi rătăcit şi să fi ajuns acolo din greşeală. În Dacia, cinema-ul cu acelaşi nume are cinci sute de locuri disponibile, dar cine să le ocupe? Cândva exista Cinema Tineretului pe strada Gavriil Muzicescu, numărul 1, chiar în centru. Astăzi, aici mai intră doar poliţiştii pentru a face razii şi pentru a evacua oamenii străzii care se încumetaseră să doarmă aici. În Copou mergem în club, nu mai mergem la Cinema Copou, că nu e profitabil.

Dar avem zece săli de cinema la Palas. Avem Cinema City în Iulius Mall. E clară diferenţa dintre un film vizionat la mall şi unul în celelalte locuri. În primul rând se vede diferenţa în buzunar. De ce să nu dai cincisprezece lei la mall şi să dai cinci la Republica? De ce să nu dai douăzeci de lei pe nachos şi cola în mall, dacă poţi da patru lei pe popcorn în Republica? Sonorizarea nu e cea mai bună la Republica sau Victoria, dar s-ar putea îmbunătăţi. Problema e că nu vrea nimeni.

Astăzi ne uităm la seriale pe laptop şi nici nu mai ştim ce mâncăm în timp ce Blair îl părăseşte pe Chuck pentru a zecea oară sau scăpăm sucul pe tastatură când Lincoln Burrows işi salvează fratele şi fug împreună în lume. Nu se mai uită nimeni la distribuţie, că acela e momentul în care trebuie închisă fereastra şi căutat alt film.

Stop cadru! Ce facem cu toate sălile de cinema din Iaşi?

Surse: http://www.bzi.ro/evacuare-din-fostul-cinematograf-tineretul-288523

www.cinemagia.ro

Scris de Lidia Mariana RUSU

Editat de Iulian BÎRZOI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s