“Olsen`s Eleven” câștigă surprinzător în fața „batavilor” cu 1-0, la EURO 2012

După o partidă în care jocul nu a fost tocmai echilibrat, am reușit să stabilim primul exemplu de „buturuga mică răstoarnă carul mare” sau „ratezi mult, pierzi”, la Campionatul European de Fotbal, editia 2012. Plecând din start ca favorită, Olanda a îngenuncheat la sfârșit în fața Danemarcei antrenată de Morten Olsen, după multe ocazii  ce nu s-au concretizat în niciun fel.

Pragmatismul și norocul a făcut ca jocul danezilor să aibă un rezultat satisfăcător. Deși inițial, „Portocala Mecanică” pleca drept favorită la câștigarea trofeului, firește că lucrurile se schimbă puțin după acest prim meci din faza grupelor. Ținând cont de faptul că atacul olandez este format din nume ca Robben, van Persie sau Affelay, și la auzul cărora noi tremurăm de frică, ocaziile au fost clar mai multe în tabăra respectivă. Însă apărarea adversă a funcționat redutabil, golul lui Krohn-Dehli din minutul 24 venind ca o mănușă și asigurând stăpânirea jocului și încrederea până la finalul meciului.

Acum, pentru cei care stăm acasă în fața televizoarelor, vine întrebarea: Noi cu cine ținem la Euro? Pentru că dacă vă aduceți aminte, în repetetate rânduri, atât Danemarca, cât și Olanda ne trezesc coșmaruri din perioada „post-Generația de Aur”. Cine poate uita de acel 5-1 cu Danemarca pe teren propriu, și de arbitrul Urs Meier, devenit la noi ”Coșmaier”? Sau de ghinionul de a da peste Olanda la fiecare fază de preliminarii pentru un campionat important și să ne simțim „vrednici” la sfârșit de un umilitor 2-0. Treaba stă în felul următor: noi nu ne-am calificat la europene, drept urmare avem libertatea de a ține cu cine vrem și putem observa liniștiți din fața televizoarelor „miracolul fotbalului”.

Revenind la meciul de aseară, difuzat de TVR de la orele 19.00, am observat cu o oarecare stupoare că Olanda chiar și-a dorit victoria, însă întâmplarea a fost să fie ca echipa mai norocoasă sau defensivă să-și adjudece victoria. Van Persie a avut cel puțin două faze importante de a marca în prima repriză, la fel și Sneijder, iar a doua repriză a fost în totalitate dominată de contraatacul olandez. Prin urmare, jocul s-a încheiat cu un „mulțumitor” 1-0 pentru Danemarca, dintr-o „grupă de foc” din care mai fac parte Germania și Portugalia. Întotdeauna în lumea sportului lucrurile nu ies așa cum indică pronosticurile, iar tu ca telespectator îți dezvolți o plăcere văzând aceste lucruri, așa că știm cu toții de-acuma că „marea favorită la câștigarea trofeului” sau „joc dominat de” sunt simple clișee ce au intrat uzual în limbajul nostru și cel al comentatorilor. Plăcut este însă să vezi câte o surpriză la Euro. Aceasta a fost prima mare surpriză de la turneul final. Așteptăm mai multe!

Scris de Gabriel CRĂCIUN

Editat de Iulian BÎRZOI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s