Să cunoaștem mai bine porcușorul de Guineea

Poate că sunteți tentați să alegeți ca animal de companie un porcușor de Guineea, dar nu știți dacă este cea mai bună opțiune. Porcușorii de Guineea sunt animalele perfecte pentru copii, pentru că nu zgârâie și sunt foarte docili. Fiind mai mici decât iepurii, ei au nevoie de mai puțin spașiu și mai puțin exercițiu. Prima oara să vedem de unde provine numele, care nu-i caracterizează deloc. El nu este sub nicio formă înrudit cu porcul, însă datorită sunetelor pe care le scoate când comunică, asemanatoare cu ale purcelușilor care își cheamă mama, ar putea fi un motiv pentru care a căpătat acest nume. Porcușorul nu este de loc din Guinea, însă acest nume i-a fost atribuit deoarece în Marea Britanie era vândut pentru o “guinee”, o moneda de prin secolul 16.
Originea lui este in America de Sud. Incașii sunt cei care au domesticit acest animaluț, crescându-l pentru carne. Chiar și în ziua de azi in Peru și Bolivia, porcușorul este crescut în ferme pentru carne. Se estimează un consum de 65 de milioane de porcușori pe an în aceste două țări.

Fac parte din genul Cavie, specia Cavie purcellus si este un rozator. Masoara între 20 și 25 de cm, și pot cântări 1000- 1200 de grame. Speranța medie de viață este de 5-6 ani, dar pot ajunge și până la 8-9 ani. Cartea Recordurilor înregistrează cel mai longeviv porcușor ca având 14 ani și 10 luni. O altă deosebire de șoareci sau iepuri este faptul că puii se nasc cu ochii deschiși, cu dinți și cu blană. La 3 ore după ce s-a născut puiul de porcușor, acesta este capabil să alerge. Imediat după naștere el se hrănește singur atât de la pieptul mamei cât și cu hrana administrată ei, putând deja să roadă. Femela are doar 2 mameloane, fapt ce ridică probleme atunci când cuibul este numeros, puii trebuind hrăniți pe rând. Un cuib poate ajunge până la 7 pui, dar media este de 2-4.

Este de evitat cumpărarea unui singur porcusor, dar daca alegeți doi sau mai multi masculi, aveși grijă să fie castrași, altfel se bat. Sunt animale foarte timide, asa ca aveți grijă să amenajați un loc unde să se poată ascunde dacă se simte amenințat, de preferință într-un colț al terrariumului. Aceste animale au nevoie de o dieta bobata în fibre și cu multă vitamina C în fiecare zi. Sunt hrăniți cu verdețuri (mai puțin salată) și cu mâncare specială (nu folosiți mâncare pentru iepuri, care nu are suficienta vitamina C). Nu le plac schimbările în alimentație și pot să refuze să mănânce ceva nou. Trebuie obișnuiți de mici cu mai multe feluri de legume și fructe: pepene, kiwi, broccoli, varză, pătrunjel, etc. Porcușorul va fi pus fie într-un terraium , fie într-o cutie unde să aibă și un loc unde să se ascundă și un “pat” făcut din paie. Este foarte bine dacă aveți o grădină în care să-l scoateți din când în când, unde poate alerga și mânca iarbă. Dacă il țineți numai în casă, jucați-vă cu el, pentru a-l face să alerge și supliniti iarba proaspătă cu mâncarea oferită. Porcușorii adoră să țopăie. Iar un porcusor întins, lungit, este un porcușor relaxat.

Surse: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.zooland.ro/_files/Image/articole/original/guinepig.jpg&imgrefurl=http://www.zooland.ro

Scris de Angela CONDREA

Editat de Cristina FLOROIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s