Necunoscuta lui Theroux

Pot descrie “Necunoscuta de la Pallazo D’Oro”, scrisă de Paul Theroux, ca fiind una dintre cele mai incitante scrieri ale lui Paul Theroux. Ea este rememorarea unei povești de amor dintre doi tineri. Acțiunea se petrece în anii ’60, perioada când Italia putea fi descrisă ca un mic paradis al celor bogați, unde libertatea sexuală nu părea a avea granițe bine stabilte.

Așadar în acel timp, și anume acum patru decenii în Taormina, un tânăr artist sărac și vagabond se îndrăgostește de o contesă străină, cu sarcini nenumărate. În carte sunt descrise imagini erotice care se îmbină într-un mod ciudat cu cele grotești. Putem remarca de asemenea că tensiunea își modifică intensitatea de la o pagină la alta, iar jocul amoros devine când subtil, când evident. Toata acțiunea surprinsă se desfășoară sub ochii unui arab care pare să uneltească totul din umbră. Partidele amoroase dintre artist și contesă sunt, așadar, ghidate de acesta. Cititorul poate fi câteodata plictisit de aceste partide amoroase care devin câteodată previzibile, plictisitoare și pot fi remarcate cu ușurință clișeele.

Cu toate acestea cartea este incitantă, te ține în suspans, nu o poți lăsa din mână. Efectiv este o carte pe care vrei să o recitești. Cartea a strârnit și interesul presei, deoarece există misterul sursei povestirilor. Ideea potrivit căreia s-a pornit de la o întâmplare reală și că întreaga lucrare ar putea fi o povestire memorialistică se îmbina cu idea că este, de fapt, o întâmplare reală  încărcată și de ficțiune. Morala cărții este aceea că bărbații nu își schimbă compotamentul erotic de-a lungul vieții, ci el poate fi doar nuanțat, creionat cu ajutorul partenerei.

Scris de Roxana-Gabriela ANDRONIC

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s