Eroii copilăriei în aceeași pălărie

Producția care adună super-eroii Marvel pe același ecran și sub același acoperiș are tot ce-i trebuie pentru a fi unul dintre filmele care nu trebuie ratat.

Super-eroii,  agenții și câțiva oameni simpli stau la baza noii producții Marvel. Lansat la începutul lunii mai, filmul s-a bucurat de o primire extraordinară din partea cinefililor. Cu un buget de 220.000.000 de dolari, filmul  în acest moment numără încasări de 1, 363, 714, 486 de dolari, potrivit Boxofficemojo. În prezent, producția se află pe locul trei în topul încasărilor din toate timpurilor, unde va mai rămîne o bucată de timp, până ce va mai apărea o altă producție cu la fel de mulți fani. Mai sus nu poate să urce, întrucât pe primul loc se află Avatar cu încasări de 2 miliarde 782 de milioane de dolari, urmat de Titanic cu 2 miliarde 785 de milioane.

Revenind la The Avengers, am aflat de acest proiect doar anul trecut, după ce am vizionat Căpitanul America, la finalul căruia apăreau imagini din noua producție Marvel.  Văzând toate filmele din care sunt decupate eroii și alăturate acestei producții, am fost încântat de încercarea producătorilor de a uni toți super-eroii, dar nu îmi pica bine ideea de a merge doar pe o singură latură, și să văd doar un singur film, când puteau fi patru sau cinci, mai exact, continuările producțiilor despre care vă spun câte ceva pe parcurs. Însă, m-am liniștit imediat după ce am aflat că și restul peliculelor vor avea continuări, precum își propune și The Avengers. Avînd în vedere că în filmul de față nu se insistă prea mult pe personaje, am povestit pe scurt mai jos care-i originea fiecarui personaj.

De unde s-au născut eroii

Iron Man. Tony Stark, interpretat de Robert Downey Jr,  e primul dintre eroi, care a ajuns sa aibă deja două filme. El este un inventator geniu, narcisist, multimiliardar, playboy, filantrop etc, care e capul unei industrii de creare a armamentului de ultimă oră. Când este răpit de niște teroriști de care este obligat să le contruiască arme, el este grav rănit la inimă și un alt inventator îi implantează un minireactor care îl ține în viață, dar care în același timp îl otrăvește. Ca să scape de teroriști, Stark construiește o armură mecanică, concept pe care îl perfecționează când ajunge acasă, astfel devenind Iron Man.  Noua armură îi permite să zboare la viteze supersonice, să tragă cu raze de energie din palme și alte trucuri uimitoare. Când recunoaște în fața presei identitatea sa, este contactat de agentul Nick Fury, pentru a face parte dintr-o nouă inițiativă de protejare a Pământului, de unde începe și aventura sa.

Hulk. Înainte să se interpreteze o greșeală, unde am spus mai sus că Iron Man e primul erou din seria Avengers care a ajuns la două filme, sunt perfect conștient că în 2003 a ieșit un film Hulk, acesta însă a fost făcut înainte de înființarea Marvel Studios, filmul nu are legătură nici cu proiectul Avengers, nici cu The Incredible Hulk din 2008. Filmul din urmă ni-l prezintă pe Bruce Banner, interpretat de Edward Norton, biolog genetic, căruia în urma unui experiment nereușit i-au fost alterate genele, iar acum, de câte ori îi crește tensiunea, se transformă într-un uriaș verde și musculos, care este aproape indestructibil în fața armelor convenționale, poate sări distanțe enorme și este destul de puternic încât poate ridica și un munte.  În The Avengers, rolul său este preluat de Mark Ruffalo, căci Edward Norton a renunțat la rol.

Thor. (Chris Hemsworth) este fiul lui Odin, conducatorul Asgardului, care potrivit lui Marvel nu e un tarâm magic al zeilor, ci o planetă diferită, unde trăiesc extratereștri care arată ca noi, dar au o tehnologie mult mai avansată. Thor este arogant, încăpățânat și mereu dornic de luptă, atribute care îl determină să nu-și asculte tatăl și să porneascaă un atac împotriva Uriașilor Gheții. În consecință, este exilat pe Pământ, și de aici începe adevărata sa aventură, practic încercarea de a reveni pe planeta unde s-a născut. Principalul obstacol îi este Loki, fratele său.

Captain America. Steve Rogers interpretat de Chris Evans,  este un tip timid, slab și fără prea multe abilități care vrea să lupte împotriva naziștilor undeva prin anii 40, dar pe care armata îl consideră prea slab. Determinarea sa îl convinge pe un om de stiință să facă din el primul soldat pe care se testează o tehnică de manipulare genetică prin radiații gama pentru a crea super-soldați. Experimentul are succes și Steve devine un soldat înalt, bine făcut, rapid și mai puternic decât orice alt om de pe planetă, cu un scut impenetrabil și o uniformă nerecomandată de manualele de camuflaj, însă care aduce patriotismul american la un nou nivel. Rogers nu e primul ci singurul super-soldat american, devenind Captain America.

Un alt personaj care e remarcat în The Avengers este arcașului Hawkeye, interpretat de nou-venitul Jeremy Renner. Cu toate că s-a accidentat în timpul unor cascadorii și din această cauză filmările au fost oprite trei săptămâni, el a reușit o prestație ireproșabilă.

Cu acestea spuse, The Avengers îi are în centrul atenției pe acești eroi care încearcă să salveze lumea de asaltul lui Loki. Planul diabolic al acestui „frate adoptat”, are o componentă esențială, magico – energetică, cubul cosmic Tesseract. El fură acest cub și încearcă să distrugă lumea, ceva clasic în astfel de filme. Prin faptele și vorbele lui Loki, scenaristul  face trimitere la națiune, la lumea în care trăim. În accepțiunea sa, de fapt oamenii nici nu vor libertate, căci odată acceptată, provocarea de-a lua decizii presupune prea mult efort.

Personajele fac din acest film un adevărat deliciu cinemarografic. Este producția în care puterea se întrece cu gluma și toată lumea iese în câștig. Multe, livrate de Robert Downey Jr, care confirmă încă o dată că personajul lui n-ar fi fost atât de popular și plin de umor fără interpretarea lui.

Cu un scenariu care nu uită de latura umană a eroilor lui, și grație secvențelor cu super-puteri (și memorabile), producția merită laudele care i se revin în toată lumea și ridică stacheta pentru viitoarele filme Marvel.

Pelicula excelează la tot ce înseamnă efecte speciale, design, regie, costume și acțiune. Nu a existat niciun moment în care să fiu plictisit, fiindcă personajele și povestea filmului sunt introduse foarte clar, iar firul narativ, în complexitatea lui, nu lasă loc de nelămuriri. Ideea centrală a filmului este aceea că ”Răzbunătorii” trebuie să învețe, cu greul, că numai dacă formează o echipă, vor reuși să se impună, însă, venind din lumi diferite, diferențele dintre ei și lipsa de încredere duc la multe incertitudini. Creaturile metalice cu care Hulk se distrează parcă ar fii niște jucării, dar și Chitaurii cu care se întrec ceilalți eroi au contribuit perfect la construcția unei scene epice de bătălie.În concluzie, filmul merită văzut, însă în 3D bineînțeles.

Surse: http://www.cinemagia.ro/stiri/rzbuntorii-atuurile-supereroilor-20733/?slide=2

http://www.imdb.com/title/tt0848228/

Scris de Robert NAGY

Editat de Iulian BÎRZOI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s