Shining, o carte care stârneşte groaza

Pentru toţi iubitorii genului horror, recomand cu plăcere cartea cunoscutului scriitor american Stephen King,” Shining”. Este o carte cu o poveste tulburătoare, care te  ţine în suspans . Tratează povestea unei familii, care se izolează în munţi pe timp de iarna şi care trece printr-o serie de întâmplări, din cauza hotelului bântuit în care se află.

Personajul principal al operei  este Jack Torrance, un alcoolic care şi-a pierdut slujba de profesor, în urma unei  agresări faţă de un elev. Din această cauză nu reuşeşte să îşi mai găsească un loc de munca şi singura ofertă vine din partea hotelului izolat în munţi, Overlook, pentru a-l îngriji pe timp de iarnă. Acceptă acest post şi pleacă împreună cu familia, soţia Wendy şi copilul Danny.

Ajunşi acolo, încep să trăiască momente de coşmar. Hotelul bântuit pune stăpânire pe Jack iar acesta ajunge un pericol pentru familia sa. În tot acest timp, Danny îşi descoperă o abilitate aparte numită “străluire”, în care el avea viziuni despre ce urma să se întâmple. Prietenul lui imaginar, Tony, care apare tot în urma acestei abilităţi, îl sperie în multe rănduri de când se instalasera la Overlook. Familia Torrance are parte pe tot parcusul poveştii de întâmplări ciudate, demne să definească cât mai bine genul horror.  Nebunia care îl cuprinde pe Jack, stârneşte frica soţiei  şi a copilului şi conduce la momente tensionate care îţi pot stârni coşmaruri.

Cartea a avut parte şi de o ecranizare în regia lui Stanley Kubrick. Filmul nu îi este fidel în totalitate cărţii, dar la fel ca şi cartea, ajunge să fie foarte apreciat, fiind unul dintre filmele anilor ’80 ce contribuie la definirea  genului horror.  Autorul a mai scris o serie de cărţi, fiind cunoscut în special pentru „The Shawshank Redemption”, datorită faptului că şi aceasta a avut parte de o ecranizare ce a clasat-o mult timp pe locul întâi în topul celor mai bune filme făcute vreodată.

 Scris de Ramona BEJINARIU

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s