Sărmăluțe à la Comănești

Sarmalele se regăsesc în toată regiunea Balcanilor, în diverse compoziţii şi forme, “ambalate” într-o multitudine de foi, de la cele de viţă la cele de varză (dulce sau murată) sau frunze de podbal. Deși provin inițial din preparatul turcesc numit „sarmak” , sarmalele au devenit una dintre vedetele incontestabile ale bucătăriei românești. Varianta românească de sarmale în foi de varză acră, cu carne, este socotită cea mai gustoasă dintre variantele similare.  Sarmalele sunt mâncarea riturilor de trecere, a aniversărilor, a celebrării bucuriilor şi nefericirilor, şi se regăsesc la toate mesele ritualice.

Dar care este cea mai bună reţetă?

Fără a-mi asuma un răspuns definitiv la acestă întrebare care implică orgolii regionale şi pasiuni pe măsură , va voi prezenta rețeta sărmăluțelor din regiunea din care provin.

Ingrediente :

-1 kg carne de porc tocată

-1 kg carne de vită tocată

-varză murată

-o ,,cană’’ ( 250-300gr )  de orez

-2 ouă

-3 cepe uscate

-3 morcovi

-piper , sare și delicat după gust

-2 roșii date pe hrenar sau pastă de tomate ( bulion)

-foi de ceapă verde

-o legătură de mărar verde

-kaizer afumat sau șunculiță afumată

-½ sau 1 litru de vin roșu

Mod de preparare:

Pentru a economisi timp , primul lucru pe care-l facem este să lăsăm foile de varză murată în apă rece, pentru a scăpa de sare și acreală. Apoi , se curață ceapa uscată iar morcovii se toacă mărunt și se pun la călit cu puțin ulei și apă cât să cuprindă toată compoziția. Lăsăm la foc mic , până ce legumele vor fi fierte. Între timp , în alt bol amestecăm carnea tocată împreună cu ouăle , foile de ceapă verde , mărarul și adăugăm sare , piper și delicat după gust. După ce legumele s-au călit adaugăm peste acea compoziție roșii hrenuite sau bulion. Mai amestecăm încă două minute până la omogenizare. Rezultatul este adăugat și el în bol. Apoi, spălăm bine orezul și îl amestecăm împreună cu celelalte ingrediente din bol. Gustăm și în funcție de ce credem , mai adăugăm sare. Însă nu trebuie să uităm de faptul că foile de varză murată nu vor scăpa în totalitate de sare , și să nu riscăm să le facem prea sarate.

După ce compoziția este gata , scoatem foile de varză din apă , le scurgem bine, după care începem să învelim sărmăluțele. Întindem frunza pe tocător sau chiar în mână , punem o lingură de umplutură pe frunză și apoi împachetăm sarmaua. Neapărat , trebuie să avem grijă la capete să fie introduse în interior pentru a nu se pierde compoziția. Odată ce am terminat și cu asta , trecem la pasul următor care este la fel de important. Secretul unor sărmăluțe delicioase constă în oala în care urmează să le fierbem. Propun să ne alegem o oală de lut, iar pe fundul acesteia să așezăm sărmăluțele pe un pat format din foi de varză și dintr-o roșie taiată  rondele sau cubulețe. Să nu uităm de 3-4 felii de kaizer sau șunculiță afumată. După ce așezăm sărmăluțele în formă de cerc, în jurul pereților oalei , adăugăm apă cât să le cuprindă și le lăsăm la foc mic. Cand apa începe să scadă , la vreo jumatate de oră adaugăm vinul roșu. Mai lăsăm o oră tot la foc mic , după care sărmăluțele sunt gata. Acestea pot fi servite cu mămăliguță , smântână și ardei iute.

Și încă ceva! De la mama am învățat că sărmăluțele devin mai delicioase dacă le savurezi alături de cei dragi! POFTĂ BUNĂ!

 

Scris de: Cerasela CLOPOTARU

Editat de Cristina FLOROIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s