Adevăratele origini ale mâncărurilor românești

Preparatele culinare sunt diverse de la o regiune  la alta sau chiar de la o familie la alta, însă în Moldova nelipsite de la mesele festive  sunt acele preparate “tradiționale românești” cum  ar fi: sarmalele, chiftelele, salata de boeuf sau chiar sufletul grătarelor, mititeii, fără aceștia nu-i sărbătoare. Puțini știm că de  fapt aceste mâncăruri tradiționale nu au la bază originea  românească.

Origine orientală 

Sarmalele, de exemplu, sunt originare din Turcia, cuvîntul sarma provine din verbul arab care  înseamnă a răsuci. Dacă acestea ar fi fost pur  românești, nu cred că ar fi fost numite cu un cuvânt de origine arabă. Adevăratele sarmale se  prepară din tocătură de berbec cu orez și stafide  rulate în foi de varză sau de viță, românii au  schimbat doar conținutul, adaptându-le după gustul  propriu, astfel la baza sarmalelor românești stau carnea de porc și orezul. De origine orientală si tot din carne tocata sunt  și micii care au ajuns la noi felul principal al  gratarelor. Românii au contribuit și la  prepararea micilor, au înlocuit carnea de oaie  tocată cu cea de porc.

Nici salata de boeuf nu ne aparține, la originea ei stă un bucătar francez care a creat această salată  într-un restaurant din Moscova și se numea “Vânat  în maioneză” având o altă formă decât cea actuală.  Odată cu trecerea timpului salata a luat diferite  aspecte trecând prin măinile altor bucătari care  prin încercările de a prepara această rețetă i-au  schimbat consistența ajungând la ceea ce numim astăzi “salată de boeuf”.

Uneori mâncarea înseamnă mai mult decât hrană, aceasta face parte din cultura unui anumit popor pe care îl poate defini într-o oarecare măsură. Iată că și poporul român este definit de câteva dintre specialitâțile pe  care le savurăm și cu care ne mândrim oriunde, că  doar … sunt “ale noastre”!

Surse: http://www.reteteleluiradu.ro/2010/01/02/pe-urmele-salatei-de-boeuf/

http://www.reteteleluiradu.ro/2010/01/11/pe-urmele-sarmalei-partea-1/

Scris de Cătălina CHIRILĂ

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s