Game of Thrones – o noua provocare HBO

Un serial dramatic original HBO inspirat de seria de romane epice de mare succes scrisă de  George R.R. Martin, “A Song of Ice and Fire”. 

Nefiind o cititoare a  cărţilor “A Song of Ice and Fire”, ţin minte că primul contact indirect cu acest serial l-am avut răsfoind paginile unei reviste. Printre poveştile banale ale vieţii de zi cu zi, privirea mi-a fost atrasă de un poster întunecat, predominând culorile reci, în centrul acestuia aflându-se un războinic ostenit şi îngândurat, sprijinit de sabia  parcă prea îngrijită pentru un război ce îmi dădea impresia că tocmai se sfârșise. Figura lui îmi era cunoscută. Scotocind printre amintiri, deodată mă duce cu gândul la epicul The Lord Of The Rings. “El e, Sean Benn, actorul ce l-a jucat pe Boromir”, îmi zic. Revin asupra imaginii respective şi observ un tron neobişnuit, alcătuit din nenumărate săbii ruginite şi pline de amintiri însângerate, probabil ale duşmanilor celui ce-l domnea şi colecţionate drept dovadă a victoriilor acestuia. Fiind o producţie HBO, m-am decis să-l urmăresc chiar dacă riscam să mă torturez aşteptând o săptămână pentru un episod.

Curiozitatea mi-a fost întărită chiar după primul episod. Cu o introducere brutală şi cu vărsări de sânge încă de la primele secvenţe, apetitul creştea din ce în ce mai mult. Prezentarea istorică a ţinutului, a personajelor şi rolul lor în cursivitatea evenimentelor este făcută foarte subtil, pe parcursul a mai multor episoade evitându-se astfel o schematizare ce îngreuna serios desfăşurarea faptelor. Diversitatea ţinuturilor este extraordinară, peisaje memorabile, de la zidul de gheaţă şi dimensiunile uriaşe ale acestuia ce îţi dădea fiori gândindu-te la motivele pentru care a fost construit şi până la nesfârşitele pajişti dogorite de soare ce acopereau continentul Essos.

Aparent, numărul mare de personaje ar trebui să îngreuneze o cursivitate fluidă, însă trecerea de la o scenă la alta este realizată astfel încât să evidenţieze o legătură chiar şi între personajele aflate la sute de mile unul faţă de celălalt. Cu toate acestea niciunul nu este neglijat, de la cei mici ca Rickon fiul lui Ned Stark şi până la eternul Mare Maestru Pycelle, fiecare au câte un cuvânt greu de spus. Deşi atunci când vizionăm o producţie cinematografică ne lovim de diferite personaje schematizate, în cazul de faţă, acestea încă nu au conturată o personalitate definitorie, fiecare au demonstrat faptul ca au posibilitatea de a-şi schimba trăirile, interesele şi gândurile mai mult sau mai puţin curate. Din păcate firul epic nu are milă de personaje, unele găsindu-şi sfârşitul parcă prea devreme. Toate vărsările de sânge, interesele, comploturile şi uneltirile au că ţintă ocuparea unui tron al suferinţei ce reflectă continentul Westeros, un ţinut civilizat dar şi sălbatic în acelaşi timp, mărginit de ameninţările “Umblătorilor Albi” de la nord de Zid şi de hoardele cotropitoare de la răsărit. În spatele replicii celebre “When you play the game of thrones, you win or you die” descoperim faptul că adevărul ucide mai mult decât o face minciuna şi ceea ce e drept nu e tocmai corect, toate acestea transformând evenimentele într-o cursă de-a şoarecele şi pisica, amintindu-ne parcă de faptul că egoismul e un viciu ce îşi are propriile legi şi credinţe, urmărindu-şi mereu propriile interese astfel distrugând orice urmă de umanitate. Acest serial defineşte în cel mai pur stil dramatismul. Deşi am fost puşi să fim martori la diferite întâmplări mai puţin plăcute în care răul îşi face de cap aproape pe tot parcursul primului sezon, sfârşitul acestuia emană raze de speranţă odată cu apariţia mult aşteptată a dragonilor.

În ceea ce priveşte coloana sonoră de-a dreput încântătoare, aceasta îşi face datoria cu vârf şi îndesat, accentuând dramatismul ce atinge cote maxime dacă ar fi să menţionez lacrima scăpată la sfârşitul episodului al nouălea. În ceea ce mă priveşte, cu siguranţă acest serial va fi unic daca ar fi să mă raportez la cunoştinţele mele cinematografice nu prea avansate, respectând calitatea producțiilor HBO.

Sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/game-of-thrones-566508/

Scris de Margareta Emilia BĂLĂU

Editat de Iulian BÎRZOI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s