Acum Fratele cel Mare stă cu ochii și pe tine

De aproape două săptămâni auzim peste tot că se vorbește despre legea Big Brother, care sperie sau intrigă pe cei mai mulți dintre noi. Toate datele de trafic informațional ale tututor cetățenilor României, vor fi reținute pentru un timp de către furnizorii de rețele publice de telefonie și Internet, care la rândul lor le vor trimite, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale. Pe mine m-a dus cu gândul la cartea lui George Orwell, numită O mie nouă sute optzeci și patru, ce înfățișează temerile autorului englez asupra viitorului pe care și-l imagina în momentul în care a scris romanul, și anume anul 1948.

Orice zgomot pe care l-ar scoate Winston Smith, mai tare decât o şoaptă , poate fi ascultat. Cât timp se află în fața tele-ecranului, el poate fi şi văzut de către Fratele cel Mare. Winston, un cetăţean obișnuit din Oceania, una dintre cele trei puteri care se luptă neîncetat într-un conflict fără cauză: Oceania, Eurasia şi Estasia. Războiul este un simplu motiv inventat de cei de la putere deoarece un popor care știe de frică este mai ușor de controlat.

În societatea prezentată, puterea o dețin Ministerul Păcii, care se ocupă cu problemele de război, Ministerul Adevărului, menit pentru a distorsiona trecutul și Ministerul Dragostei, care se ocupa cu anihilarea celor care nu se supun regulilor şi fac greșeala de a gândi singuri şi de a-şi păstra memoria individuală. Paradoxul romanului constă în plasarea acestor fapte în timpuri diferite. Dacă în lumea reală iubirea, cunoașterea adevarului și pacea sunt tratate într-un mod propriu obișnuintei noastre, în roman acestea sunt considerate crime de gândire.

Romanul lui Orwell te face la prima vedere sa apreciezi mai mult lumea reala și democrația, însă ce poti să valorifici când sunt aprobate legi de genul celei care pretinde reținerea datelor de trafic? Cu toate că trăim într-o țară democratică, gândurile și vorbele ne sunt analizate constant de societatea în care trăim, iar noi lăsăm totul să fie asemenea unei dictaturi ascunse.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/1984_(carte)

Scris de Erika IVONIAC

Editat de Cristina FLOROIU 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s